«Holy Spider» – med kvinnehat som drivkraft

5
Total vurdering

Opptøyene som for tiden pågår Iran mot prestestyret gjør denne filmen enda mer aktuell enn da den hadde premiere på filmfestivalen Cannes i mai.

 Holy Spider er en brutal thriller inspirert av en av Irans mest beryktede seriemordere og en film som sier mye kvinnesynet i landet.

 Filmen er laget av den danskbosatte svensk-iranske regissøren Ali Abbasi. Filmen vakte oppsikt på filmfestivalen i Cannes hvor hovedrolleinnehaver Zar Amir Ebrahimi stakk av med prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Filmen er også Danmarks Oscar-kandidat.

Holy Spider | July 13, 2022 (France) Summary: A journalist descends into the dark underbelly of the Iranian holy city of Mashhad as she investigates the serial killings of sex workers by the so called "Spider Killer", who believes he is... Read all
Countries: Denmark, Germany, Sweden, FranceLanguages: Persian

Holy Spider er en brutal, kjølig thriller som er full av rettferdig sinne mot Irans system for kvinnehat. Den er inspirert av historien om ‘edderkoppmorderen’ Saeed Hanaei, som drepte 16 kvinner mellom 2000 og 2001. Målene hans var prostituerte i den hellige byen Mashhad. Hanaei sa at han gjorde Guds arbeid med å rense gatene for skitt.

Når Holy Spider begynner, er Saeed (Mehdi Bajestani) på sitt niende offer. Han er kanskje en bygningsarbeider og hengiven far til en sønn og to døtre, men det står i kontrast til det han gjør om natten. På tur rundt i gatene på motorsykkelen lokker han ofrene sine til hjemmet sitt og kveler dem med hodeskjerf før han dumper likene deres på en avsidesliggende vei.

Seriemorder og helt

I mellomtiden har en kvinnelig journalist ved navn Rahimi (Zar Amir Ebrahimi), ankommet byen for å etterforske disse drapene. Hun ble nylig sparket fra sin gamle jobb etter å ha anklaget sjefen for seksuell trakassering.

Partneren hennes er medreporter Sharifi (Arash Ashtiani), som har mottatt telefoner fra Saeed som sier at han «fører en krig mot laster». Når Rahimis beslutter seg for å fange «edderkoppmorderen» blir hun møtt med likegyldighet fra de relevante myndighetene. Selv etter at Saeed er tatt, blir søken etter rettferdighet komplisert av de som ser på ham som en helt.

 

Kvinnehat

Holy Spider er en journalistikkbasert krimthriller om en seriemorder, som ligner på David Finchers Zodiac. Dette er imidlertid ikke en film om hvem eller hvorfor han gjorde det; Saeeds identitet og intensjoner blir umiddelbart gjort klart for publikum. Det handler heller ikke om hvordan han ble tatt. I stedet er Holy Spider en film om hvordan han klarte å begå disse drapene så lenge som han gjorde.

Abbasi og medmanusforfatter Afshin Kamran Bahramis synliggjør kvinnehatet og behandlingen av kvinner i det iranske samfunnet. Når hun først ankommer Mashhad, kan ikke Rahimi få hotellrom fordi hun ikke er gift.

Åpenbart vil en film som denne aldri bli godkjent av styresmaktene i Iran. Derfor er mesteparten av filmen skutt i Jordan med europeisk finansiering.

Hovedrolleinnehaver Zar Amir Ebrahimi, som spiller Rahimi, var en kjent TV-skuespiller i Iran som selv har flyktet fra landet.

Også Mehdi Bajestani imponerer som seriemorderen Saeed. Karakteren hans er en Iran-Irak krigsveteran fra 1980-tallet som angrer på at han ikke blir en martyr i frontlinjen. Og i «martyrenes sted» vil han utføre det han føler er sin religiøse plikt – å renske den hellige byen for prostituerte. Hans vanlige, banale familieliv bidrar bare til å understreke hvor skremmende han er når Bajestani flyter mellom de to sidene av Saeed.

Cannes-juryen tildelte prisen for beste kvinnelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi.

Det er en fin linje mellom en film som skildrer kvinnefiendtlige voldshandlinger og det å være kvinnefiendtlig. Abbasi lykkes med det. Saeeds drap er fanget i grafiske, grufulle detaljer – forsterket av lyddesign som plasserer deg midt i disse grufulle forbrytelsene.

Ali Abbasis krimdrama kunne ha blitt satt når som helst i løpet av de siste førti årene med prestestyre. Den viser korrupsjon, undertrykkelse, inkompetanse, fordommer og diskriminering som er utbredt i det moderne Iran. Holy Spider et imponerende stykke sosial kommentar pakket inn i jakten på en morder.

5
Total vurdering