Se nå: Teaseren til den norske storfilmen «Gulltransporten»

Viaplays første norske spillefilm, Gulltransporten, er basert på den sanne og utrolige historien om nordmennene som måtte redde Norges gull før nazistene fikk tak i det i 1940. Filmen har premiere på Viaplay 15. desember.

Den kalde 9. april-morgenen i 1940 invaderte tyskerne Norge med klare mål for øyet: Kongen, regjeringen, kontroll over kysten, jernmalm og den norske gullbeholdningen. Samtidig fikk en sekretær, en berømt forfatter fra Bergen og 30 soldater et ekstremt viktig og hemmelig oppdrag: Redd Norges gull.

Jon Øigarden spiller stortingssekretæren Fredrik Haslund – som ble satt til å lede den farlige ekspedisjonen. I løpet av noen kaotiske timer på okkupasjonsdagen satte han sammen et ganske tilfeldig knippe mennesker som ikke hadde militærtrening: Søsteren Nini, bankfunksjonæren, lastebilsjåfører og kanskje datidens største norske kjendis – dikteren Nordahl Grieg. Alle skulle snart begi seg ut på en hasardiøs reise som ble helt avgjørende for Norge som nasjon. På to måneder måtte reisefølget med 50 tonn gull på en landsomspennende tur. Fra Oslo via Hamar til Lillehammer, videre til Dombås og Åndalsnes, og derfra til Molde og videre til Tromsø før gullet kunne seile trygt ut med de allierte som vaktmannskap.

– Det å gå inn i rollen som Fredrik Haslund, en tilsynelatende vanlig mann som får en ekstraordinær oppgave, fascinerte meg stort. Lite visste disse menneskene om hva de sto overfor. Det å skulle frakte 50 tonn norsk gull i sikkerheter med tyskerne etter seg, er en formidabel bragd. Dette er en fantastisk historie, som jeg er utrolig glad for å få fortalt. For meg som skuespiller har det vært en utrolig interessant og spennende utfordring, forteller hovedrolleinnehaver Jon Øigarden.

I tillegg til Jon Øigarden, spiller blant annet Sven Nordin, Axel Bøyum, Ida Elise Broch, Morten Svartveit, Eivind Sander og den sveitsiske stjernen Anatole Taubman sentrale roller i filmen.

Bak Gulltransporten står regissør Hallvard Bræin. Han lover seerne et historisk spenningsdrama, som fortelles med varme og glimt i øyet:

– Alle som var med på å lage Gulltransporten, både foran og bak kamera, har vist et vanvittig engasjement. Det føltes som om vi holdt på med den virkelige hendelsen som skjedde under okkupasjonsdagene i 1940. Det har satt sitt preg på filmen, og jeg gleder meg virkelig til å vise den for publikum. Gulltransporten er basert på virkelige hendelser og historien er virkelig helt utrolig. Da den tyske okkupasjonsmakten invaderte landet vårt, startet en operasjon som var så lite forberedt at det grenser til det absurde. 50 tonn med gull skulle reddes. Med Norges aller beste skuespillere foran kamera er Gulltransporten blitt en film jeg er virkelig stolt av, forteller Bræin.