Vi gir deg 6 skrudde, dystre og alternative julefilmer

Det er juletid, og hyggen skal inntas. Snø, julemusikk og, ikke minst, julefilmer skal bidra til å gi julestemning. Alt skal være fint og bra, og julefilmer bygger under at en jul skal bades i latter og glede.

Men hva om alt ikke er fryd og gammen. Hva om det er et mørke som vil ut. Hvordan i alle dager skal man komme seg gjennom julen når alt bare skal være lykkelig og god stemning? Heldigvis er det nok av filmer der ute som dekker det behovet. Det sanne stresset som er jul kan hjelpes gjennom å se disse alternative julefilmene!

Batman Returns

Denne dystre og forskrudde superheltfilmen, er den beste som blander superhelter og jul. (Ikke at det er så mange, det er vel nesten bare «Iron Man 3»). Det er godt og minnes at det en gang i tiden ble lagd både ekle og ubehagelige filmer i superheltsjangeren. Og julen er jo tiden for å minnes bedre tider.

«Batman Returns» er en film om ødelagte mennesker som gjør sitt beste med det de har fått levert av universet. Og det høres jo i seg selv ut som en tradisjonell julefilm. Og her er det snø, dans og julete juleting. Som er seg hør og bør. Det er også både den ekleste og mest sexy superheltfilmen. Så her har du Michael Keaton for søster, og Michelle Pfeiffer for bror. (eller omvendt). Og Pingvinen for den psykopatiske slektningen som liker å bite nesene av folk.

Gremlins

 Det er alltid en risiko at man blir sittende igjen med mye dritt etter juleaften. Og verre er om man får et vesen som formerer seg til flere morderiske skapninger. Sånn er julen, og sånn er denne filmen. En herlig skrekkomedie, som virkelig viser hvorfor man aldri skal gi dyr i gaver. Det blir bare kaos, skitt, tårer og dødsfall er uunngåelig. Viktig å med litt moralske budskap i julefilmer.

Heldigvis vet filmen hvordan den skal få deg til å le, og ha det gøy. Derfor går man ikke i en dyp eksistensiell krise, og kan gjemme seg litt bak latteren. Meningsløsheten i julen kan unngås enda litt lenger.

Black Christmas (1974)

«A Christmas Story» er en skikkelig juleklassisker i USA som aldri har fått et fotfeste her i Norden. Men regissør Bob Clarke hadde allerede laget en juleklassiker; slasher filmen «Black Christmas». Filmen bedrevitere trekker frem når noen sier at «Halloween» var den første slasheren, er et julemesterverk, hvor universitets-jenter blir forfulgt og drept av en maskert morder. Litt sånn det føles når man går ute i verden, og all julepynten og juleestetikken ikke kan unngås.

Det er mye frustrasjon bygget inn i julestria, så det å se litt vold, blod og gørr kan gjøre det litt lettere å takle. Kunne tross alt vært litt verre.

 Rare Exports


 Hva om julenissen var ond. Mer trenger man egentlig ikke høre. Han tvinger seg tross alt inn i huset ditt, spiser opp kjeksene dine og drikker opp melka. Og han ser på seg selv om en slags moralsk dommer over oss. At han også dreper folk burde ikke komme som en overraskelse. Det er nok av eksempler gjennom historien av folk som var akkurat sånn, og i tillegg begikk forferdelige forbrytelser mot menneskeheten.

The Long Kiss Goodnight

 «Die Hard» har lenge vært den definitive julefilmen som ikke er en tradisjonell julefilm. Men om det er behov for å se en actionfilm, som også kvalifiserer seg som en julefilm, så vil jeg påstå at «The Long Kiss Goodnight» er et enda mer interessant valg. (Regner med «Die Hard» er sett såpass mange ganger at man må gi noen andre en sjanse). Geena Davis er badass, og det er det som er den sanne meningen med julen.

Skrevet av Shane Black, som har laget mange alternative julefilmer. Hukommelsestap, snikmordere, Samuel L. Jackson, action, og ekstremt nittitallet. Er det julefilmen for deg som bare vil chille litt mellom slagene.

The Texas Chainsaw Massacre

 Vent litt, tenker du kanskje. Er «The Texas Chainsaw Massacre» en julefilm? Okei, bare hør på meg. For mange er julen slitsom tvungen sosialisering med sin egen familie, krangling om mat, hvem som skal gjøre hva og kanskje en eller annen ny kjæreste som skal være med for første gang i all kaoset. Og det er vel omtrent det «The Texas Chainsaw Massacre» handler om.

Ja, så er det ikke jul, eller snø, eller pynt. Men det betyr ikke at selve essensen av hva julestria er ikke er å finne i denne filmen. Slitsom middag, krangling, skriking, gråting, tvungen kjøtt-spising, hjemmelagde gaver og dansing. Er det ikke det som faktisk er jul, så vet ikke jeg.