«Violent Night» – Blodig Jul!

4
Total vurdering

Er du lei av alle de søte, snille og klisjefylte julefilmene – i så fall er Tommy Wirkolas Violent Night redningen for deg. Lengre fra Prøysens jul er det vanskelig å komme.

Wirkolas tilnærming til julehøytiden er noe annerledes og med David Harbour og John Leguizamo i hovedrollene ser blir julefeiringen aldri det samme igjen.

Vi møter først den desillusjonert julenissen (Harbour) på pub i London hvor han slukker sine sorger fordi barna han leverer gaver til stort sett alle er bortskjemte og har glemt julens essens, spesielt julens magi. I tillegg sliter han i forholdet til fru Nisse, han har med andre ord gode grunner til å ta et dypdykk i drammeglasset.

Når den deprimerte julenissen setter kursen videre med reinsdyrene side over Nordpolen til USA – så står overraskelsene i tur. Det er ikke bare bortskjemte barn som venter på ham – men også storkriminelle som har sin egen tilnærming til julefeiringen – ledet av Mr Scrooge (Leguizamo).

Violent Night | December 2, 2022 (United States) Summary: When a group of mercenaries attack the estate of a wealthy family, Santa Claus must step in to save the day (and Christmas).
Countries: United StatesLanguages: English

Blodig jul

Hos  milliardærfamilien Lighthouse gjør de seg klare til julefeiring på storgodset – omgitt av innleide livvakter og «gode hjelpere». Lighthouse-arvingene Alva (Edi Patterson) og Jason (Alex Hassell) kjemper om moren oppmerksomhet – og formuen hennes. Men julaftenen blir annerledes enn de har planlagt. Den tradisjonelle tvangsfamiliesammenkomsten, som forverres av Alvas pengegriske familie, hennes opportunistiske ektemann Morgan (Cam Gigandet) og sosiale medier-besatte sønnen Bert (Alexander Elliot).s

Julestemningen er med andre ord ikke helt på topp blant denne samlingen narsissister. Bedre blir det ikke når det viser seg at at blant folkene som er innleid for jula er er det en gruppe eksmilitære som også er interessert i familieformuen.  Det er med andre ord en noe anspent situasjon den bakfulle julenissen opplever når ham kommer ramlende ned pipa på godset til Lighthouse-familien.

Dårlig stemning

Som om ikke julestemningen var dårlig nok fra  før – går det også en grense for nissen – som bestemmer seg å rydde opp på gosdet. Det er en blodig affære. Håndlaget hans med slegga er det ikke noe å si på. David Harbour gjør en solid innsats som sleggemannen.

Trudy (Leah Brady), Jasons unge datter vil bare feire julen med begge sin skilte foreldrene – hun tror i tillegg på julenissen. Selv om hennes godhet og uskyld gir oss sentimentaliteten til en typisk julefilm, gir det vår desillusjonerte julenisse en grunn til å holde ut og foreta en total opprydning.

Manusforfattere Pat Casey og Josh Miller legger ikke skjul på at de er sterk inspirert av Die Hard og Alene hjemme, men dette er først og fremst en Wirkola-film. Han har satt sine klassiske fingeravtrykk med en blodig humor som vi kjenner igjen fra Død snø-filmene og og I onde dager.

Jula blir aldri det samme etter at Wirkola har satt sitt stempel på den!

4
Total vurdering