720 nordiske filmskapere med støtte til protestene i Iran

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mottok i dag oppropet fra 720 nordiske filmskapere for støtte til protestene i Iran fra den iranske regissøren Ali Parandian og skuespiller Forouzan Jamshidnejad. Blant de som har underskrevet oppropet er Joachim Trier, Eskil Vogt og Thomas Vinterberg.

– Vi kan ikke lenger sitte og se på.

Protestene og presteregimets brutalitet fortsetter i Iran. Den første personen er allerede dømt til døden etter at regimet har åpnet for dødsstraff for arresterte demonstranter. Nå går til sammen 720 filmarbeidere fra den nordiske bransjen sammen om et opprop, blant dem flere enn 500 nordmenn.

Yrkesforbud

Vi må stille oss solidariske med de tapre kvinnene og demonstrantene i Iran, og bruke våre stemmer for dem, fremgår det av oppropet.

I sommer kom nyheten om at den opposisjonelle filmskaperen Jafar Panahi må sone en dom på seks år etter at han protestere mot arrestasjonen og fengslingen av sin kollega, Mohammed Rasoulof. Panahi soner nå straffen sin i det beryktede Evin-fengslet, hvor vitner sier at rundt 140 innsatte nylig mistet livet som følge av en påsatt brann i regi av regimet.

Til sammen skal flere enn 100 iranske filmskapere samt andre kultur-arbeidere ha fått yrkesforbud i Iran og mange er kastet i fengsel, ifølge iranske medier.

– For meg er det ekstra viktig med alt som kan skape større fokus på det som skjer i Iran. Og som kan føre til demokrati i Iran. Derfor er støtten fra det nordiske filmfeltet en riktig markering. Vi kan ikke lenger sitte og se på. Det er nå vi må protestere, og kaste lys på dette mørket som hver eneste dag utspiller seg mens vi lever i trygghet i Norge. Vi må sørge for at grusomhetene ikke kan fortsette i det skjulte.

Drap og tortur

Regimet har gått til krig mot sitt eget folk. De har satt inn tanks i gatene. Og de skyter med skarp krigsammunisjon. Mens folket er ubevæpnede. I den kurdiske og baluchiske delen av Iran pågår det nå et folkemord. Strømmen er blitt skrudd av. Internett kuttet. Kvinner og menn blir systematisk voldtatt og torturert i fengsel. Kvinnelige fengslede demonstranter ber om abortpiller når de får kontakt med omverden. Og veldig mange blir torturert og truet til å komme med falske tilståelser.

Så langt er 18 206 mennesker arresterte, totalt 462 er blitt drept, blant dem 64 barn. Det har frem til nå vært over 1118 landsdekkende protester, med 157 byer, og 143 involverte universiteter. Kun 3492 av alle de arresterte er blitt identifiserte, resten er blitt kidnappet av regime. Fire personer er allerede meldt henrettet utover de som er blitt drept i gatene og i fengslene.

– Det fremste målet er at det iranske folket får demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet, religionsfrihet, og en sekulær stat med et etisk oljefond som tar vare på alle sine borgeres rettigheter, sier den norsk-iranske regissøren Ali Parandian.

Han har studert ved Den norske filmskolen på Lillehammer og vant i 2018 Amanda-prisen for beste kortfilm, No man is an island. Han har satt arbeidet med sin spillefilmdebut Ingenmannsland på pause mens protestene i Iran fortsetter.
– Kampen mot diktaturet fortsetter, tross brutaliteten og grusomhetene. Motstanden er sterkere enn noensinne. Det er takket være det mot og den styrke unge iranere viser. Med livet som innsats. Vi hyller dem og støtter dem med hele vårt hjerte, legger han til.