«Troll» – Dovregubben går amok

5
Total vurdering

Roar Uthaug blander norske folkeeventyr med Hollywood-katastrofefilm i Troll som nå er Netflix-aktuell. I Uthaugs monsterfilm blir Dovregubben blir vekket til liv og går amok.

Uthaug har laget en original vri på norske folkeeventyr. Troll  er et møte mellom Hollywood-action og norske folkeventyr.

Når en jernbanetunnel skal sprenges i Dovrefjell, oppdages noen gigantiske fotspor i fjellet. Det viser seg at tunnelsprengningene har vekket til live trollet som har sovet i fjellet i tusen år i følge folketroen.

Troll | December 1, 2022 (United States) Summary: Deep in the Dovre mountain, something gigantic wakes up after a thousand years in captivity. The creature destroys everything in its path and quickly approaches Oslo.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Nå viser det seg at det ikke bare er snakk om folketro – det er virkelighet. Det har for såvidt eneboeren (Gard B. Eidsvold) som er  faren til paleontologen Nora Tidemann (Ine Marie Wilmann) påstått i i årevis.

Nora har vokst opp med fortellingene hans om trollet – og nå som krisen oppstår er det henne regjeringen ber om hjelp når trollet våkner og skaper kaos og ødeleggelser på sin vei mot mot Oslo – det kan bety en katastrofe for hele samfunnet.

Regjeringen – som setter militæret i beredskap. Statsministeren (Anneke von der Lippe), er som alle andre skeptiske til historien om at et troll er vekket til livet og er på full fart fra Dovre og nedover Gudbrandsdalen  i retning Oslo. Trollet må stoppes før det går amok i hovedstaden og legger den i grus.

Alle mann til pumpene

Nå må Nora, sammen med statsministerens rådgiver (Kim Falck), en macho offiser fra Telemark bataljon (Mads Sjøgård Pettersen) og hennes egen eksentriske far (Gard B. Eidsvold) – som alltid har vært overbevist om trolls eksistens, og derfor har vært stemplet som gal – prøve å stoppe Dovregubbens ferd.

Roar Uthaugs film, som er Norges første monsterfilm, er rett så underholdende. Filmen fremstår som en blanding av King Kong, Godzilla og en touch av Jurassic Park. 

Regissøren parer effektiv klassiske Hollywood-monsterfilmer med norske folkeeventyr . Han får god hjelp av de solide spesialeffekter. CGI-effektene av trollet herjinger er overbevisende.

Troll er på ingen måte nyskapende, men Uthaug lykkes med å lage  en rett så underholdende film, selv om noen av bikarakterene virker noe stive i sine roller.

Hvis en monsterfilm i tillegg kan en moral så handler det om av vi ikke må kødde med naturen – den kan slå tilbake!

5
Total vurdering