European University Film Award (EUFA) 2022 går til «EO» av Jerzy Skolimowski

Jerzy Skolimowskis EO har blitt valgt av universitetsstudenter over hele Europa som vinneren av årets European University Film Award (EUFA). 

Siden oktober har fem nominerte filmer, basert på European Film Awards Feature and Documentary Film Selections 2022, blitt sett og diskutert ved 25 universiteter i 25 land før hver institusjon valgte sin favorittfilm. I begynnelsen av desember deltok en studentrepresentant fra hvert universitet på et tredagers møte i Hamburg for å avgjøre vinneren.

EO, med blant annet Isabelle Huppert i en av rollene, ble vist på årets BIFF i Bergen og under filmfestivalen i Cannes var den nominert til Gullpalmen og stakk av med Juryens pris og prisen for beste filmmusikk.

EO er et grått esel med melankolske øyne og en nysgjerrig ånd. Det begynner livet som sirkusartist før han rømmer på en vandring over den polske og italienske landsbygda i en reise preget av absurditet og varme i like stor grad. Den legendariske filmskaperen Jerzy Skolimowski regisserer en av sine mest frie og visuelt oppfinnsomme filmer til nå, og plasserer seeren direkte i hjertet og sinnet til den firbeinte hovedpersonen.

«Gjennom de melankolske øynene til et esel skildrer Jerzy Skolimowski en post-menneskelig odyssé på tvers av absurditeten til menneskelig grusomhet og dens forhold til naturen. En mesterklasse om filmspråk som uttrykksmiddel, filmen skildrer en blanding av euforiske og traumatiske opplevelser med en slående fargepalett, skremmende lyddesign og en nesten brutalistisk tilnærming til redigering. Gjennom et grenseløst Europa legger EO ut på en forbigående reise fylt med magisk realisme og allegorier. Filmen fortryller publikum og gir en opplevelse av metamorfose og transcendens, ” sier juryen bestående av 25 studenter fra de deltakende universitetene om deres valg.