«Triangle of Sadness› gjorde storeslem på European Film Awards

Det var Ruben Östlunds kveld på European Film Awards-gallaen i Reykjavik lørdag kveld. Hans Triangle of Sadness ble belønnet med fire av de største prisene.

(REYKJAVIK) Triangle of Sadness ble beste europeisk film, Östlund fikk prisen for beste regissør og beste  manusforfatter. Videre vant Zlatko Buric prisen for besteskuespiller for sin rolle i filmen.

Før prisutdelingen var det tre filmer so hadde fire nominasjoner hver– Ruben Østlunds Triangle of Sadness og Ali Abbasis Holy Spider og Lukas Dhonts Close.

Dette er den 35. utgaven av European Film Awards Prisutdelingen foregikk Harpa konserthus i Reykjavik.
Prisene er  europeisk films ekvivalent til Oscar-utdelingen, selv om den aldri har oppnådd samme status.

– Likevel fyller den en funksjon. Prisene er med på å styrke den europiske filmen posisjon, sa Östlund på pressekonferansen.

Triangle of Sadness stakk av med fire av de største prisene på EFA i Reykjavik (Foto: Geir Kamsvåg)

– Det har vært helt fantastisk å vinne så mange priser sa Ruben Östlund på pressekonferansen etter prisutdelingen – og fortsatte med et smil: Vi skal fortsette å ta angel slike priser. Muligens har han Oscar i tankene. Ruben Östlunds film er  Sveriges Oscar-kandidat hvor den konkurer mot Krigsseileren i klassen for Beste internasjoanle film. Triangle of Sadness vant i mai Gullpalmen i Cannes og etter EFA-utdelingen her i Island må den egnes som den sterkeste Oscar-kandidaten.

Vinnerne på EFA-gallaen ble bestemt av de rundt 4400 medlemmene av European Film Acadermy, europeiske filmarbeidere, som kunne stemme på sine favoritter.

Östlund var ellers mer enn villig til å fortelle om sitt kommende filmprosjekt: – Handlingen foregår på en interkontinental flyreise mellom Europa og Australia – en tur på 16-17 timer. Kort tid etter avgang forsvinner all nettforbindelsen. Det blir uutholdelig for folk som lever livet sitt ved å kikke på små skjermer. Jeg kan røpe så my som at flyet styrter!

Vinnerne av European Film Awards 2022 :

Beste europeiske film
TRIANGLE OF SADNESS regissert av Ruben Östlund, produsert avErik Hemmendorff & Philippe Bober (Sverige/ Tyskland/ Frankrike/ Storbritannia)

Beste europeiske dokumentar
MARIUPOLIS 2 regissert av Mantas Kvedaravičius (Litauen/ Frankrike/ Tysklans)

Beste europeiske regissør
Ruben Östlund for TRIANGLE OF SADNESS

Beste europeiske skuespillerinne
Vicky Krieps i CORSAGE

Beste europeiske skuespiller
Zlatko Burić i TRIANGLE OF SADNESS

Beste europeiske manusforfatter
Ruben Östlund for TRIANGLE OF SADNESS

European Discovery – Prix FIPRESCI
SMALL BODY (PICCOLO CORPO) regissert av Laura Samani (Italia/ Slovenia/ Frankrike)

Beste europeiske komedie:
THE GOOD BOSS (EL BUEN PATRÓN) regissert av Fernando León de Aranoa (Spania)

Beste europeiske animasjonsfilm:
NO DOGS OR ITALIANS ALLOWED (INTERDIT AUX CHIENS ET AUX ITALIENS) regissert av Alain Ughetto (Frankrike, Itali, Belgia, Sveits, Portugal)

Beste europeiske kortfilm:
GRANNY’S SEXUAL LIFE (BABIČINO SEKSUALNO ŽIVLJENJE) directed by Urška Djukić & Émilie Pigeard (Slovenia, Frankrike)