Blu-ray + 4K: «E.T. – gjesten fra verdensrommet» – lansert 2. juledag i 1982

I romjulen for 40 år siden var det spesielt en film som vant publikums hjerte. Et gjensyn med E.T. viser hvorfor den fortsatt er en av tidenes mest populære filmer.

Et romskip har landet i skogen og en av dens passasjerer vandrer på oppdagelsesreise. Men da noen mennesker nærmer seg må skipet hastig forlate jorden. Nå har et utenomjordisk vesen blitt forlatt av sine egne og befinner seg alene. Den bortkommen skal snart oppdages og etter hvert ende opp i skjul hjemme hos den 10 år gamle gutten Elliott. Samtidig noen som er på jakt etter E.T. forstår Elliot at for å redde E.T. må han hjelpe ham tilbake til sine egne. Mens båndet mellom de to blir stadig sterkere skal de sammen bli fysisk svakere.

Selvbiografisk

E.T. the Extra-Terrestrial (E.T. – gjesten fra verdensrommet, 1982) er sammen med en rekke titler som The Thing, Blade Runner, Rambo, Conan the Barbarian og Poltergeist blant de mest minneverdige fra det store filmåret 1982. Alle filmene har sitt 40 års jubileum i år og i den forbindelse har E.T. blitt utgitt i en heftig utgivelse på 4K og Blu-ray. Det er Spielbergs selvuttalte mest personlige film. En historie som begynte etter Close Encounters of the Third Kind (Nærkontakt av tredje grad, 1977) og hva om en av de ble forlatt på jorden?

Samtidig er det den selvbiografiske historien til Steven Spielberg som selv opplevde at foreldrene skilte seg. I filmen har fraværet av en far blitt til en ukonvensjonell familiesammensetning, til en barn- og familiefilm å være, med en enslig mor og hennes tre barn. Ukonvensjonelt er også Elliott som kaller sin storebror «penis breath» og geværer som erstattes med walkie talkier, alt dette er nå tilbake til normalen.

Sjarm og hjertevarme

Filmens lange anslag fortelles i et rolig tempo slik det en gang ble gjort da man hadde bedre tid. Det er et retronostalgisk gjensyn med den spesielle lyssettingen Spielberg-filmer hadde den gang. E.T. har et stort hode i forhold til kroppen og sjarmerer oss med sine store bedårende øyne. Tuppen av fingeren kan lyse opp, og for å gi liv til vesenet, var modellen utstyrt med 85 mekaniske og bevegelige ledd. Effektene i seg selv imponerer kanskje ikke like mye i dag, men filmen tar igjen på sjarm, hjertevarme og følelser.

Det er en enkel, men godt fortalt historie. En liten film som først går i full skala og finner sin sanne sci-fi form først når det gjenstår 40 minutter. Den har en pompøs og dominerende musikk av John Williams som gjør filmen enda mer emosjonell og viser for alvor kraften Williams besitter. Verken Spielberg eller studiofolkene hadde troen på at det de hadde var noen suksess. Det var først etter visningen på filmfestivalen i Cannes at de trodde at den ville spille inn sine produksjonskostnader.

Julelansering i Norge

Spielberg hadde nettopp hatt stor suksess med Raiders of the Lost Ark (Jakten på den forsvunne skatten, 1981) og slik ble E.T. the Extra-Terrestrial sluppet som en av de store sommerfilmene i 1982. Filmen endte opp med å bli den mest innbringende filmen, ikke bare i USA, men i hele verden i 1982. Derimot måtte nordmenn smøre seg med tålmodighet, her fikk den premiere først 2. juledag. Da vant den riktignok publikums hjerter og ble den en kassarekord hvor den på under en uke spilte inn over en million kroner. Den gang et skikkelig stort beløp.

Spielberg startet arbeidet med en oppfølger, men da han etter hvert aldri klarte å finne noen god grunn til at E.T. og Elliott skulle gjenforenes, foreslo han nettopp dette til studioet og de aksepterte hans avgjørelse. Riktignok skulle han gjøre studioet Universal fornøyd på nytt da Jurassic Park (1993) nok en gang slo alle verdensrekorder. Siden ble E.T. dubbet til norsk og relansert til sitt 20 års jubileum før den nok en gang på relansert i 2022 på IMAX. Nå er den ute på en praktfull 4K og Blu-ray samling i steel book med ekstra godsaker innom et pappomslag.