4K + Blu-ray: «The Man Who Shot Liberty Valance» – Westernfilm med 60-årsjubileum

I ville vesten fortelles noen ganger heller myten enn den sanne historien. I denne filmen handler det om myten bak personen som skjøt Liberty Valance.

Amerikaneren John Ford regidebuterte allerede i 1917 og ble snart en av Hollywoods mest betydningsfulle regissører. Han var sentral i en oppsving av westernfilmer med Stagecoach (Siste vogn til Lordsburg, 1939) før han siden slapp The Searchers (På sporet, 1956) som ofte blir kalt hans store mesterverk. For omtrent 60 år siden, mens vi gikk inn i det nye året 1963, kunne det norske publikum se Fords nyeste westernfilm The Man Who Shot Liberty Valance (Mannen som skjøt Liberty Valance, 1962).

I en rammefortelling ankommer senator Ransom Stoddard (James Stewart) og hans kone Hallie (Vera Miles) småstedet Shinbone for å overvære begravelsen til Tom Donophon (John Wayne). En journalist og en avisredaktør begynner å nøste i senatorens oppmøte og får slik historien bak tilstedeværelsen. Deretter begynner historien om den unge juristen Ransom som er på vei til Shinbone for å starte en praksis, men som blir angrepet og terrorisert av en gjeng hensynsløse banditter ledet av Liberty Valance (Lee Marvin). Den barske revolvermannen Tom råder pasifisten Ransom om å skaffe seg våpen, men den nyutdannede ønsker å la ting foregå i mer siviliserte former.

Etter storhetstiden

Liberty Valance ble laget i 1962 etter westernfilmens storhetstid og i en tid hvor studiosystemet var i endring. Regissøren Ford hadde blitt en eldre mann og hans sentimentale og gammeldagse stil traff ikke lenger publikum på samme måte som i tidligere filmer. For studioene var ikke lenger Ford ensbetydende med suksess. Med Stagecoach hadde John Ford skapt stjernen John Wayne og sammen laget 21 filmer. Fordi Ford allerede hadde sikret Wayne til Liberty Valance fikk han Paramount-sjefenes aksept til å lage den.

Topp 12: Sterke kvinneroller i westernfilm – CINEMA

Ser man Liberty Valance seks tiår etter premieren er det på den ene siden en herlig anledning til å bivåne en nyoppusset versjon lansert på 4K. På den andre siden er det vanskelig å ikke se den i lys av andre filmer laget i etterkant. Filmen er innspilt i studio og byr hovedsakelig på lengre konfliktlinjer som utspiller seg i småstedet Shinbone. Det er påfallende fravær av det storslåtte åpne landskap og reiser gjennom ødemarken.

Konfliktfylt

Filmen byr hovedsakelig på tre konflikter. Den ene er mellom den pliktoppfyllende juristen Ransom og kjeltringen Liberty Valance og det som juristen mener er manglende håndheving av en tydelig trussel for småstedet. Den andre er trekantkonflikt mellom den argumenterende Ransom og den fysisk sterke Donophon for å oppnå Hallies gunst. Den tredje inkluderer hele befolkningen og omhandler rancheiere som med makt og muskelmenn prøver å ta over deres land for å bruke som beite.

Topp 12: De beste westernfilmene i det nye millenniet – CINEMA

I et nøtteskall er filmen et møte mellom den siviliserte og den usiviliserte verden. En utdannet storbyadvokat møter den ville vestens muskuløse bølle som tyr til vold for å oppnå sin vilje. Mens den lovløse bruker fysisk makt og våpen, nekter Ransom å bære våpen. I tillegg er småstedets Marshal en overkarikert feiging som unngår konflikter. I stil og tone er det en gammeldags nesten ufarlig westernfilm.

En av de siste

Western er en film hvor handling er lagt til den amerikanske ville vesten på 1800-tallet. Westernfilmen hadde sin storhetstid i Hollywood fra 1939 til ut på 1950-tallet før nye avarter tok over. Den ene var den europeiske Spagettiwestern på midten av 1960-tallet mens den andre var den såkalte revisionist eller antiwestern med sine antihelter og sympatiske skurker som gjorde inntog med blant annet Sam Peckinpahs The Wild Bunch (1969). Dermed er Liberty Valance en av de siste westernfilmene laget på gammelmåten.

Filmen fikk ikke noen god respons da den kom, Stewart spilte ung og nyutdannet, men var i virkeligheten i midten av 50-årene. På påfallende vis var allerede Wayne sin karakter død allerede i åpningssekvensen. Siden skulle Liberty Valance opparbeide seg et sterkere renommé. De fleste filmkritikere anser den som Fords siste fullt ut realiserte film og Sergio Leone har uttalt at Liberty Valance var hans favorittfilm blant Fords filmer.

The Man Who Shot Liberty Valance er nå tilgjengelig som nyoppusset 4K + Blu-ray.