SSSS

«Natt» – en vond og viktig film

5
Total vurdering

Mona J. Hoels nye film er en nattsvart fortelling om fortielse og vold i nære relasjoner – men også om håp. Det er en både sterk opplevelse og er årets viktigste norske film.

Mona Hoel hadde stor suksess med Norges første dogmefilm, Når nettene blir lange, i 2000. Den ble etterfulgt av Salto, salmiakk og kaffe (2004). Så ble det stille fra henne før hun i 2020 kom med Skal dere gå allerede?, som ble spilt inn i 2007. Det har tatt fjorten år å få den frem til lerretet grunnet en lang sykdomsperiode. Nå er kreftene tilbake og med Natt leverer hun sin beste film.

Night | January 13, 2023 (Norway) Summary:
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Hoel er en ener når det gjelder å få mye ut av små budsjetter. I 2000 kom hun med Norges første dogmefilm, Når nettene blir lange, som ble en stor suksess.

Fortielse og fasade

Vi møter legen Emma (Guri Glans) som jobber på Ahus sykehus utenfor Oslo. Hun er alenemor til to små barn. På overflaten ser livet hennes perfekt ut inntil hun får beskjed om at hun har dødelig kreft og kun har få måneder igjen å leve.

Guri Glans gir en solid prestsjon i Emma -som er hennes første hovedrolle på film.

For henne blir det viktigste å sikre fremtiden til barna. Hun er alenemor for to små jenter. Nå må hun rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

Emma vil at venninnen Frøydis (Marie Louise Tank) skal overta omsorgen for barna. Hun er livredd for at den voldelige eksmannen (Jørgen Langehelle) skal få omsorgen. Skilsmissepapirene er ikke undertegnet og Emma reiser til Hammerfest for å møte ham – bare for å oppleve at volden fortsetter i han ny samliv som hun nå dras inn i som lege.

Jørgen Langelle døde brått etter hjertestans i 2021. Rollen som Falk i Natt ble hans siste filmrolle.

Guri Glans gir en solid prestsjon i Emma -som er hennes første hovedrolle på film. Hun evner på en sterk måte å vise den resurssterke kvinnens sårbarhet og desperasjon. Eksmannen Falk spilles av Jørgen Langhelle. Langhelle døde i 2021 og Natt ble hans siste film. Rollen som Falk er som få gjør bedre enn ham; den sårende, sinte og uberegnelig mannen. Henrik Rafaelsen er som alltid. god – denne gangen som politimannen som får Emmas sak i fanget.

Hoel får i filmen god hjelp av filmfotograf Anders Hoft og ikke minst Nils Petter Molvær som står for filmmusikken

Mona J. Hoels film baserer seg delvis på egne opplevelse i tidligere forhold.  Natt er en viktig film. Det er den type filmer hvor du ikke forlater kinosalen urørt.

 

5
Total vurdering