Blir det DVD og Blu-ray på Krigsseileren, Gulltransporten og Kampen om Narvik?

Det virker som at vi befinner oss ved et veiskille når det kommer til det fysiske formatet i Norge. Cinema undersøker derfor med distributørene om krigsfilmene Krigsseileren, Gulltransporten og Kampen om Narvik vil bli utgitt på DVD og Blu-ray. 

Etter kinodistribusjon har enkelte distributører valgt å slippe filmene kun på abonnementsbaserte strømmetjenester som digital kjøpefilm eller tidsbegrenset digital leiefilm. På den ene siden er dette forståelig da toppåret for salg og leie av DVD og Blu-ray var i 2008. Til tross for gode kinotall på filmer som Olsenbanden – siste skrik (over 241.000 på kino), animasjonsfilmen Helt super (over 110.000 på kino), barnefilmen Teddybjørnens jul (over 265.000) og komedien Jentetur (sett av over 118.000 på kino), foreligger det ikke noen lanseringsplan av disse verken på DVD eller Blu-ray.

På den andre siden har distributøren SF Norge en annen holdning til filmer sett av et langt lavere publikum på kino. På DVD har de nylig sluppet Storm (sett av rundt 10.000), Forbannelsen (rundt 3.000 besøk) på Blu-ray og Leave (over 17.000) slippes snart på Blu-ray. Andre mindre besøkte filmer på kino som også slippes på fysiske formater er Syk pike (sett av over 41.000 på kino) og animasjonsfilmen Titina (sett av over 40.000).

I fjor høst ble det lansert to påkostede norske krigsfilmer på kino og en direkte på strømmetjeneste. Er det et håp for at krigsfilmens trofaste publikum kan anskaffe seg disse tre filmene på fysiske utgivelser, eller har toget gått for denne muligheten? Tilbyr fremtiden kun strømming og digitale kjøp i tilfeldig kvalitet og oppløsning? Som et apropos måtte Platekompaniet i fjor høst paradoksalt nok selge importerte, tyske varianter av den fysiske versjonen av norske Tre nøtter til Askepott fra 2021. Mens etterspørselen var tilstede var det et fraværet av en norsk fysisk utgave som var utfordringen da distributøren Nordisk Film Distribusjon hadde sluttet med fysiske utgivelser.

Krigsseileren

Fjorårets første film om andre verdenskrig var Krigsseileren. Med sitt budsjett på over 100 millioner kroner var filmen den dyreste norske filmproduksjonen gjennom historien. På Film & Kino sin 2022-statistikk over besøkstall på kino finner vi Krigsseileren som årets fjerde mest sette film, sett av solide 403.990. Filmen var dessuten valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film, men gikk ikke videre som en av de utvalgte få.

Cinemas anmelder mente at Krigsseileren er et mektig, bevegende og på alle måter imponerende nytt kapittel i norsk krigsfilmhistorie. I tillegg løfter den lista kvalitetsmessig ytterligere et hakk for norske krigsfilmer.

«Krigsseileren»: Løfter lista ytterligere et hakk for norske krigsfilmer – CINEMA

Krigsseileren er produsert av Maria Ekerhovd og hennes selskap Mer Film, så vi undersøker med lanseringsprodusent Øistein S. Refseth om det foreligger noen planer for en fysisk utgivelse av filmen. Men dessverre så har han nedslående nyheter.

– Det er dessverre ikke planer for fysisk utgivelse av Krigsseileren. Etterlivet til Krigsseileren blir kun digitalt, dessverre. Sånn har det blitt i vår tid, sier Refseth.

Gulltransporten

Med et budsjett i størrelsesorden 70 millioner kroner var Gulltransporten også en svært kostbar filmproduksjon. Filmen ble sluppet direkte på strømmetjenesten Viaplay og ifølge dem var det stor interesse for filmen da den ble lansert.  Ingen annen film, verken norsk eller utenlands, har blitt sett av flere norske kunder enn Gulltransporten. Filmen er dessuten Viaplays mest sette egenproduserte film noensinne og den hadde sterke seertall i blant annet Sverige, Danmark og Polen, ble det påpekt i en uttalelse fra Viaplay. Cinemas anmelder mente det var en rendyrket oppdragsfilm som egentlig hørte hjemme i kinosalen med dets store lerret og mektig lydbildet.

«Gulltransporten» – En heseblesende og helstøpt krigsfilm – CINEMA

Ettersom Viaplay er en strømmetjeneste og filmen er laget for strømming er det naturlig at Viaplay ønsker å holde den eksklusivt på sin tjeneste. Vi spør likevel filmens produsent Jørgen Storm Rosenberg.

– Som du vet er dette en film som er laget for en strømmer. Altså er det ikke opp til oss hvordan filmen lever i forskjellige vinduer etter at vi har levert produktet.  Slik det er akkurat nå er det ikke i Viaplay sitt beste å selge fysiske formater. Så fram til dette endrer seg er jeg redd svaret er at Gulltransporten ikke vil utgis på noen form for fysisk format, uttaler Storm Rosenberg.

– Det er planlagt kinolansering av Gulltransporten både i USA og Canada, og det jobbes med å få inn filmen på en rekke festivaler. Deretter vil filmen slippes på strømmetjenesten i USA etter hvert, forteller Vimish Gandesha som har ansvaret for spillefilmer i Viaplay. Han kan også opplyse om at det internasjonale salget av Gulltransporten, utenfor Viaplays egne markeder, vil bli gjort under det kommende European Film Market. Når det kommer til fysiske mediet i Norge er han dessverre tilbakeholden.

– Plattformen kommer først, men vi er åpen for fysiske medier der det gir mening. For det norske markedet er filmen eksklusivt på plattformen, men når det gjelder UK og USA er vi mer åpen og fleksibel, påpeker han.

Kampen om Narvik

Den tredje norske krigsfilmen i 2022 var også den folk hadde ventet lengst på. Kampen om Narvik har kostet rundt 80 millioner kroner og er også blant Norgeshistoriens dyreste filmer. Filmen har passert over 370.000 besøkende på kino i skrivende stund.

Cinemas anmelder mente at Kampen om Narvik har blitt en god kombinasjon av et følelsesladd og emosjonelt drama samtidig som den byr på actionfylte kampscener. Dermed har den ikke bare blitt et svært vellykket tilskudd til den moderne norske filmen om andre verdenskrig, den befinner seg dessuten i toppsjiktet.

«Kampen om Narvik» – Både følelsesladd og actionfylt – CINEMA

Den Største Forbrytelsen var i 2022 den siste norske filmen utgitt på fysiske formater av Nordisk Film Distribusjon. Likevel sjekker vi med salgssjef Morten V. Stephanson om det er noen mulighet for en fysisk utgivelse av Kampen om Narvik. Dessverre er også dette svaret nedslående og filmen er henvist til digitalt kjøp.

– Vi har kun konkrete planer om en digital lansering på EST & TVOD etter hvert, uttaler salgssjef Morten V. Stephanson i Nordisk Film Distribusjon.

Hvilke muligheter gjenstår?

Først kan vi konkludere med at ingen av fjorårets tre norske krigsfilmer vil bli tilgjengelig på DVD eller Blu-ray fra de norske distributørene. På den andre siden er det tegn på at det likevel kan ligge en mulighet gjennom utenlandssalg og eventuelle fysiske kopier fra enten USA, Storbritannia eller Tyskland.

European Film Market er rett om hjørnet og her presenteres nye filmer for potensielle internasjonale kjøpere. Omkring 9200 produsenter, kjøpere, salgsagenter og distributører forventes til årets filmmarked og håpet kan derfor være at noen av de ser potensialet i å videreføre den norske krigsfilmen fysisk. I verste fall må vi vente til filmene har fått klassikerstatus og fysiske filmformater, slik som vinylens tilbakekomst, får en renessanse.