Sean Penns Ukraina-dokumentar får premiere i Berlin

Skuespillerens dokumentar skildrer den ukrainske presidenten i krigstid. Det vil være det mest prominente blant flere bidrag med Ukraina-tema på den 73. filmfestivalen i festivalen.

Den amerikanske skuespilleren og regissøren Sean Penn vil ha premiere på en dokumentar han filmet i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelensky på filmfestivalen i Berlin, sa arrangørene da de slapp hele programmet mandag.

Berlinalen, som arrangementet 16.-26. februar vil sette søkelyset på den russiske invasjonen av Ukraina. Ett årsdagen for invasjonen vil bli markert under festivalen.

Penns «Superpower» blir omtalt som «krøniken om et filmprosjekt som virkeligheten tvang til å endre til noe mindre kontrollerbart, men mer meningsfullt.» Det vil være det mest fremtredende blant flere bidrag med Ukraina-tema på den 73.  festivalen.

Penn var i Kiev for å spille inn en dokumentar i slutten av februar 2022 da det russiske angrepet begynte.

Den doble Oscar-vinneren ble fotografert da han deltok på en av regjeringens pressekonferanser i Kiev, og kunne sees møte Zelensky i en video som ble lagt ut på den ukrainske presidentens Instagram-konto.
Den 62 år gamle skuespilleren spilte inn dokumentaren for Vice Studios med regipartner Aaron Kaufman.

FOTO: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service.

I hendelsenes sentrum

Penn har tidligere tiltrukket seg kontroverser som et resultat av sine forsøk på aktuelle saker, spesielt etter at han og den meksikansk-amerikanske skuespillerinnen Kate del Castillo intervjuet Joaquin «El Chapo» Guzman mens den meksikanske narkokongen var på flukt.

I 2018 ble Penn rapportert å være i Tyrkia for å lage en ennå ikke utgitt dokumentar om drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ved det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Superpower vises i Berlinale Special-delen av festivalen, utenfor konkurranse.

Berlinalen er Europas første store filmfestival i år og vil sette søkelyset på flere dokumentarer og spillefilmer fra ukrainske regissører, i tillegg til verk fra dissidente iranske filmskapere, som et tegn på «solidaritet».

Festivalen vil også gi gratis utstillingsplass til ukrainske industrirepresentanter på festivalens vidstrakte europeiske filmmarked, og fremheve samproduksjonsmuligheter med Ukrainas vanskeligstilte regissører, sier Berlinale i en pressemelding.

En håndfull russiske regissører som lever i eksil vil også være til stede, men festivalen har sperret delegasjoner og reportere med direkte bånd til russiske eller iranske myndigheter.

Kampen om Gullbjørnene

18 filmene vil kjempe om festivalens prestisjetunge Gullbjørn-priser – en «eklektisk» serie av spillefilmer og dokumentarer fra hele verden.

De amerikanske skuespillerne Jesse Eisenberg og Adrien Brody spiller hovedrollene i den britiske produksjonen Manodrome om en ung mann som skal bli far for første gang.

Jesse Eisenberg i Manodrome.

Vicky Krieps, stjerne i «The Phantom Thread» og «Corsage», spiller i «Ingeborg Bachmann — Journey Into the Desert», Margarethe von Trottas syn på livet til den elskede østerrikske forfatteren.

Den japanske mangaartisten Makoto Shinkai vil delta i konkurransen med animasjonsfilmen «Suzume», som allerede er en stor kinovinner i hjemlandet.

Og den koreansk-kanadiske regissøren Celine Song vil bli med i løpet med sin første spillefilm «Past Lives», en semi-selvbiografisk romanse om en kvinne revet mellom to elskere.

Frankrikes Philippe Garrel regisserer barna Louis og Esther i «The Plough».

Den stigende tyske stjernen Franz Rogowski spiller et medlem av den franske fremmedlegionen i «Disco Boy» av Giacomo Abbruzzese.

Mens Cannes og Venezia lenge har møtt kritikk for mangel på kvinnelig representasjon, har Berlin tradisjonelt sett en sterkere merittliste.

En tredjedel av regissørene som er invitert til Berlinalens hovedkonkurranse i år er kvinner.

Den 11 dager lange festivalen åpner med Rebecca Millers «She Came to Me», en romantisk komedie med «Game of Thrones»-stjernen Peter Dinklage og Oscar-vinnerne Marisa Tomei og Anne Hathaway.

Den amerikanske skuespilleren Kristen Stewart vil lede festivaljuryen mens Hollywood-regissør Steven Spielberg skal motta en Æresgullbjørn-pris for livstidsprestasjoner.