«Decision to Leave» – gåtefull romantisk thriller

5
Total vurdering

Park Chan-wook stakk av med prisen for beste regi for Decision to Leave i Cannes. Nok en gang får vi en stor sør-koreansk film på kino.

Decision to Leave er sør-koreanske Park Chan-wook ellevte spillefilm.

Hae-joon (Park Hae-il) er en ivrig detektiv som tilbringer søvnløse netter med å tenke på antall uløste forbrytelser i den sør-koreanske byen Busan. Han elsker jobben, men livet hans er har falt i rutine. Det er helt inntil han har for ansvaret for å etterforske ett mistenkelig dødsfall. Problemet er at han forelsker seg i den hovedmistenkte, offerets enke.

Decision to Leave | October 21, 2022 (United States) Summary: A detective investigating a man's death in the mountains meets the dead man's mysterious wife in the course of his dogged sleuthing.
Countries: South KoreaLanguages: Korean, Chinese

Det gjelder dødsfallet til en middelaldrende mann med lang erfaring innen fjellklatring som blir funnet død ved et fjell. Mistanken er at det ikke er en klatreulykke, men at han kan er offer for et forsettlig drap. Hans kone, sykepleieren Seo-rae (Tang Wei), en kvinne av kinesisk opprinnelse som knapt kan det koreanske språket. Hun er hovedmistenkt i saken, etter å ha vist kulde og apati da hun fikk vite om ektefellens død.

Sporene av fysisk vold på armene og bena til den unge sykepleieren får Hae-joon til å mistenke at det er hevn fra hennes side; at hun, lei av å tåle de konstante overgrepene til mannen sin, har bestemt seg for å sette en stopper for de på egen hånd.

Hae-joon etterforsker dødsfallet til en middelaldrende mann med lang erfaring innen fjellklatring. Mistanken er at det ikke er en klatreulykke, men drap.

Til tross for at ingen bevis peker på Seo-rae som den påståtte gjerningskvinnen for forbrytelsen, begynner etterforskeren å utvikle en besettelse av kvinnen. Dag og natt jakter etter en liten glipp som kan avsløre hennes skyld. Hun er på sin side villig til å samarbeide med myndighetene til enhver tid for å være nær Hae-joon, som hun også føler en merkelig tiltrekning for. Snart er begge involvert i et komplisert forhold og blir satt i et stort dilemma som stiller spørsmål ved ektheten av følelsene og intensjonene deres. Et tilfeldig møte som vil forandre livet deres for alltid.

Fra mord til kjærlighet

Park Chan-wook gir oss en film som utvikler seg fra en triviell detektivhistorie til en sterk fortelling om kjærlighet.

For kinesiske Seo-rae som er flyktning, er det første gang en ordentlig mann legger merke til henne – en fantasi hun bare trodde fantes i såpedramaene hun ser på tv hver kveld. Hae-joon derimot tiltrekkes av eventyret og det usikre – å ikke ha et svar på de intense følelsene sine.  Politietterforskningen, så vel som hans  utroskap, drar ham ned i avgrunner av mistenksomhet og løgn.

Problemet til detektiven Hae-joon er at han forelsker seg i den hovedmistenkte, offerets enke.

Chan-wook leverer en oppslukende og uforutsigbar historie og blander romantikk med humor og spenning.

Foto i filmen er eksepsjonelt. Kamerabevegelsene med sin konstante zooming inn og ut, gjenspeiler hovedpersonenes følelsesmessige svingning – understreket av et sterkt lydbilde.

Park Hae-il gir en fantastisk rolle som den fåmælte detektiven som ikke kan løse gåten i sitt eget hjerte, men det er skuespilleren Tang Wei er glimrende som den reserverte og mystiske Seo-rae. Kjemien mellom de to er sterk. De drar oss inn i de komplekse situasjonene karakterene deres går gjennom og i de utrolige eventyrene de iscenesetter for å opprettholde nær kontakt.

Decision to Leave et stort krimdrama – og enn gåtefull romantisk thriller vel verd å få med seg.

5
Total vurdering