«The Fabelmans» – Spielbergs fascinerende familiesaga

5
Total vurdering

The Fabelmans har fått sju velfortjente Oscar-nominasoner. Filmen er en selvbiografisk film og fascinernde fortelling om Steven Spielbergs egen familie, barndom og oppvekst på 1950- og 60-tallet og om det påvirket livet og karrieren.

Når filmen begynner møter vi en 7 år gammel Sammy Fabelman (Mateo Zoryan). Han er en vanlig gutt, fra en jødisk familie, som bor sammen med sine søstre og faren, ingeniøren Burt (Paul Dano) og husmoren Mitzi (Michelle Williams). Et første besøk på kino forandrer livet hans for alltid.

The Fabelmans | November 23, 2022 (United States) Summary: Growing up in post-World War II era Arizona, young Sammy Fabelman aspires to become a filmmaker as he reaches adolescence, but soon discovers a shattering family secret and explores how the ... Read all
Countries: United States, IndiaLanguages: English

Det som først ser ut til å være en fascinasjon for leketog (filmen de så var «The Greatest Show on Earth», og scenen for togulykken gjorde en stor innvirkning på gutten) ender opp som en fascinasjon for kinofilmen. Ved å bruke farens 8 mm-kamera begynner Sammy å filme familien og regissere vennene i sine egne dramatiseringer basert på hans kinoopopevelser.

Når vi kommer til Sammy (Gabriel LaBelle) som tenåring har han fått et mer avansert kamera og til og med få tak i lineært redigeringsutstyr. Han er i stand til å regissere mer kompliserte opptak, og bruker speidertroppen som skuespillere.

Familiekonflikt

Faren vil at han skal dedikere seg tiden noe annet. Familiekonflikten forsterkes ytterligere når familien Fabelman bestemmer seg for å flytte, først til Phoenix, Arizona, og deretter til California. Enklere blir ikke livet når Sammy oppdager en hemmelighet som involverer moren og hans morsomme «onkel» Bennie (Seth Rogen) – farens beste venn som har vært med på flyttelasset begge ganger.

Gabriel LaBelle er sterk i rollen som Sammy, en egenrådig gutt som er i stand til å klare seg selv.

Spielberg balansere de mer personlige elementene i historien – forholdet mellom Sammy og foreldrene hans, hans opplevelser på skolen, hans første kjærlighet – med de mer filmrelaterte temaene – hans eventyr med å filme kortfilmer med venner, hans kjærlighet til analog redigering, hans første besøk på kino.

Utenom de selvbiografiske elementene fungerer «The Fabelmans» veldig bra som et velspilt og upåklagelig regissert drama. Sammy er utviklet som en smart og ivrig gutt, ikke særlig interessert i naturfag eller matematikk. Den kunstneriske følsomheten får ham noen ganger i trøbbel.Sammy er kompleks og usikker, som ofte trenger en ekstra dytt for å følge drømmene.

Engasjerende historie

Karakterene kan oppleves som både kompliserte og eksentriske. Svært gode skuespiller er med til å løfte hele historien. Michelle Williams gjør en utmerket i rollen som den berømte regissørens mor.

Gabriel LaBelle er sterk i rollen som Sammy, en egenrådig gutt som er i stand til å klare seg selv. Et øyeblikk virket det som om filmen skulle falle inn i klisjeene til en ungdomshistorie om nerder og mobbere på skolen, men både Spielberg og LaBelle gjør en god jobb med å sette en interessant vri på de narrative elementene.

Trekløveret Paul Dano, Michelle Williams og Seth Rogan er med på å gi oss en stor filmopplevelse i The Fabdelmans.

Paul Dano faller heller ikke inn i stereotypier. Hans Burt er en mann som tilsynelatende ikke er i stand til å knytte seg til barna. Han er veldig opptatt av sitt arbeid som datamaskinutvikler og jobben ser ut til å bety mer for ham enn familien. Likevel bringer Dano en viss varme og nærhet mellom seg og LaBelles Sammy-karakter. Seth Rogen skiller seg ut som den morsomme onkel Bennie som hele livet har vært nærmest som en del av familien Fabelman.

The Fabelmans er en lang film på over enn to og en halv time. Den virker likevel ikke som et minutt for lang. Spielberg har laget en god, gammeldags film hvor scenene får den tiden de trenger.

Ved å kombinere høyst personlige elementer med en tydelig kjærlighet til kino og film har dette blitt et fascinerende drama som aldri går i såpeopera-fella og er helt klart blant Spielbergs beste filmer.

5
Total vurdering