«Ellos Eatnu – La elva leve» stakk av med pulikums- og kritikerprisen i Gøteborg

Ole Giævers kinoaktuelle drama Ellos Eatnu – La elva leve mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Gøteborg, Nordens største filmfestival. 

Ellos Eatnu – La elva leve var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på, slik de også gjorde på filmfestival i Tromsø i midten av januar. Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI utpekte også Ellos Eatnu – La elva leve som vinner av  kritikerprisen i Gøteborg.

Dansk vinner av hovedprisen

Hovedprisen, Dragon Award Best Nordic Film for beste nordiske film, gikk til danske Ustyrlig, regissert av Malou Reyman. Hun kunne ta med seg hovedprisen på 400.000 hjem til Danmark.

Ustyrlig er en fortelling om rettferdighet og håp, basert på virkelige hendelser fra kvinnehjemmet på Sprogø på 1930-tallet. Samfunnet har veldig spesifikke forventninger til hvordan unge kvinner skal oppføre seg. 17 år gamle Maren er vill og uregjerlig, og hun blir sendt til kvinneinstitusjonen Sprogø for å tilpasses. Oppholdet på Sprogø har motsatt effekt på Maren, som tenner en gnist i Sørine, som etter 6 år på institusjonen ellers har tilpasset seg tidens normer og institusjonens forventninger. Sakte bygger de opp en fortrolighet og et vennskap som ender opp med å få konsekvenser for både Maren og Sørine.