«Asterix & Obelix i dragens rike» – perfekt vinterferiefilm for hele familien

4
Total vurdering

Barn som ser den nye filmen om Asterix og Obelix vil definitivt elske dens mange punchlines og burleske kamper, mens voksne vil  finne er mengde referansene til populærkulturen. 

Asterix & Obelix i dragens rike har et imponerende budsjett på 650 millioner kroner og franskmenn har køet foran kinoene og gjort den til en av de siste tiårenes størstefranske kinosuksesser.

Guillaume Canet som her regisserer sin første Asterix spiller også tittelrollen.  I tilegg byr filmen på et sjarmernde filmmøte med Zlatan som legionæren Antivirus. Hans scener er faktisk noen av de komiske høydepunktene i filmen.

Asterix & Obelix: The Middle Kingdom | 2023 (United States) Summary: The only daughter of the Chinese emperor Han Xuandi, escapes from a strict prince and seeks help from the Gauls and the two brave warriors Asterix and Obelix.
Countries: FranceLanguages: French

Det er også den første live-action-filmen i serien som ikke er basert på en av tegneseriene, så vel som den første der Obelix ikke spilles av Gérard Depardieu. Gilles Lellouche har  overtatt rollen og gir oss sympatisk og sjarmerende Obelix.

Til Kina

Nok en gang blir gallerne kalt inn som forsterkninger i et fremmed land mot en inntrenger. I dette tilfellet er det et spørsmål om å redde det kinesiske imperiet fra et kupp orkestrert av prins Deng Tsin Qin (filmen er full av dene typen tvilsomme ordspill på karakterene), med støtte fra romerne til Julius Cæsar (Vincent Cassel). I starten av filmen blir keiserinnen av Kina (Linh-Dan Pham) fengslet av prinsens hær, og datteren hennes, prinsesse Fu Yi (Julie Chen), befinner seg i Gallia for å overbevise Asterix og gjengen hans om å redde folket hans.

Zlatan i rollen som legionæren Antivirus byr noen av de komiske høydepunktene i filmen.

Guillaume Canet ser ut til å ha ønsket å unngå et utfall der de kinesiske karakterene er avhengige av sine galliske frelsere. I siste øyeblikk, når alt ser tapt for Asterix og Obelix mot den romerske hæren, er det keiserinnens hær som forårsaker overraskelsen og sørger for den endelige seieren. og som alltid ender det med en glad bankett hvor vi feirer gallernes seier.

Den første 2CV´en intrduseres i filmen.

Tro mot skaperne

Selv om dette er en film som ikke bygger på en av tegneserine har beholdt alle de klassiske elementene til skaperne, avdøde Goscinny og Uderzo. Vi ler alltid av gallerne som på brutalt vis angriper romerne, eller når Trubadurix (Philippe Katerine) blir utstøtt av landsbyboerne for ssin skrikende falske sang. Dette møtet med  Asterix og Obelix mangler likevel noe av magien og sjarmen fra det den forrrige filmen Iscenesettelsen produserer imidlertid en utvannet versjon av det originale tegneserieuniverset. Vi mister magien og varmen til den forrige filmen, Asterix & Obelix: Oppdrag Kleopatra (2022).

Filmatisk er de to filmene svært forskjellige. Alain Chats Asterix & Obelix: Oppdrag Kleopatra er seriens største suksess. Den bød på en langt langsommere rytme ogt tillot lange scener med komiske dialoger, Årets film er mer amerikansk i strukturen. Mange scener er også akkompagnert av amerikansk populærmusikk.

Asterix & Obelix i dragens rike er dubbet til norsk (foruten Zlatan som snakker svensk). Det er et riktig valg i dette tilfellet fordi det er en film som helt klart når frem til de som knapt er lesedyktige til de som vokste opp med tegneseriene for et halvt århundre siden.

4
Total vurdering