SS

Margreth Olins «Fedrelandet» får verdenspremiere på CPH:DOX

I dag ble det offentliggjort at Fedrelandet er tatt ut til hovedkonkurransen på den anerkjente filmfestivalen CPH:DOX i København, en av Europas største og viktigste arenaer for dokumentarfilm.

Margreth Olins kommende film Fedrelandet beskrives som en spektakulær naturdokumentar og et varmt farsportrett. Nå er filmen invitert til hovedkonkurransen på en av Europas ledende festivaler for dokumentar. Tolv filmer konkurrerer om hovedprisen. Vinneren av hovedprisen kvalifiserer til å delta i Oscar-løpet for beste dokumentarfilm.

– Jeg er enormt spent foran verdenspremieren. I Fedrelandet tar jeg med publikum hjem til Oldedalen og Jostedalsbreen. Kraften i det mektige – jeg har forsøkt å overføre den til film. Jeg vil at publikum skal lengte ut og lengte hjem. Naturen er vårt hjem, sier filmens regissør og produsent Margreth Olin.

Fant en ro mange savner

Olin har tidligere laget anerkjente og prisbelønte dokumentarer som Mannen fra SnåsaBarndom og Selvportrett.  Arbeidet med Fedrelandet startet da Margreth kom til sin 85 år gamle far, Jørgen Mykløen, og ba om råd i en krevende periode i livet. Han svarte som han ofte gjør, at de burde gå en tur sammen, før han la til: «Men denne gangen skal vi gå i et år».

– Gjennom et år har jeg vandret i min fars fotspor, i den mektige naturen han er så dypt forbundet til. Jeg fant en ro jeg tror mange savner. Det har alltid vært et eventyr å vandre med pappa. Pappa har vist meg hvilken gave naturen er. Den gaven jeg har fått fra ham, vil jeg gi videre. Det tror jeg på – at det fineste du får, skal du gi videre.

 Faren felte tårer

Olins far utfordret datteren da hun begynte å filme. Han lurte på om filmopplevelsen kom til å bli like sterk som naturopplevelsene de har delt? «Det vet jeg ikke», svarte Olin da: «Det får du bedømme».

– Jeg har sett pappa felle tårer to ganger i mitt liv. Den ene gangen var da han og mamma kom inn i sluttklippen for å seFedrelandet, sier Olin.

Wim Wenders på laget

Selv om Fedrelandet er en personlig film, er de nære og spektakulære bildene og lydene fra naturen i Oldedalen i høyeste grad resultatet av kollektiv innsats:

– Jeg har hatt med meg et lag av fremragende kunstnere: Klipper Michal Leszczylowski, komponist Rebekka Karijord og lyddesigner Tormod Ringnes har omsatt et unikt materiale fanget av lydmann Andreas Lindberg Svensson, hovedfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo, dronefotograf Herman Lersveen og wild-life fotograf Torbjørn Martinsen.

 

 

Wim_Wenders er pordusent på filmen. Foto-Gerhard-Kassner
Wim Wenders er filmens eksekutive produsent. Foto: Gerhard Kassner

Den Gullpalme-belønte og tre ganger Oscar-nomerte filmskaperen Wim Wenders er filmens eksekutive produsent. Han vil være til stede med resten av filmens stab på verdenspremieren i København. 

CPH:DOX går av stabelen fra 15. til 26. mars, med Fedrelandet i det internasjonale hovedprogrammet. Fedrelandet kommer på norske kinoer til høsten.