Berlinalen: Gullbjørnen til fransk dokumentarfilm

Gullbjørnen for beste film gikk til den franske dokumentaren On the Adamant. Nicolas Philiberts film forteller historien om et unikt behandlingsanlegg for psykisk helse som bruker kunst som en primær metode for omsorg.

Årets jury i Berlin ble ledet av Kristen Stewart i en festival som tidsriktig ble åpnet med Sean Penns Superpower som er en hyllest til Ukraina og landets president. Hun berømmet filmen for å utvide juryens forståelse av hva som er kunst.

Sølvbjørnen for beste regi gikk til Philippe Garrel for The Plough, mens Sølvbjørnen for beste hovedrolle gikk til barnestjernen Sofia Otero for 20 000 Species of Bees.

Sølvbjørn Grand Jury Prixe gikk  til Roter Himmel (Afire) av Christian Petzold.

På årets festival tok også Steven Spielberg turen til Berlin for å ta imot Æresgullbjørnen for livstidsprestasjoner. Han holdt en lidenskapelig takketale der han reflekterte over sitt unike forhold til det tyske publikummet og gjorde det klart at han ikke har noen planer om å gå av med pensjon med det første.

«Hvis denne æren betyr at arbeidet mitt har funnet et hjem i Tyskland, så i kveld føler jeg at jeg er hjemme også, sa Spielberg til Variety. «Denne æren har spesiell betydning for meg fordi jeg er en jødisk regissør. Jeg vil gjerne tro at dette er et lite øyeblikk i en mye større, pågående innsats for å helbrede historiens ødelagte steder – det jøder kaller Tikkun Olam, reparasjon og gjenoppretting av verden.»

Vinnerne fra filmfestivalen i Berlin i 2023

GullbjørnenOn the Adamant, Nicolas Philibert

Sølvbjørn Grand Jury PrizeAfire (Roter Himmel), Christian Petzold

Sølvbjørn juryprisenBad Living, João Canijo

Sølvbjørn for beste regiThe Plough, Philippe Garrel

Sølvbjørn for beste hovedrolle20 000 Species of Bees, Sofia Otero

Sølvbjørn for beste birolleTill the End of the Night, Thea Ehre

Sølvbjørn for beste manusMusic, Angela Schanelec

Sølvbjørn for enestående kunstnerisk bidrag – Hélène Louvart for kinematografien i
Disco By av Giacomo Abbruzzese

Æresgullbjørn – Steven Spielberg