Teaser: Se de første klippene fra høstens store norske drama

Denne høsten vender Nils Gaup tilbake til kinolerretet med et storslagent historisk drama om arbeideropprøret i Sulitjelma: Sulis 1907. Hovedrollene spilles av Otto Fahlgren og Exit-aktuelle Simon J. Berger.

Dette er ikke første gang Gaup lager filmer knyttet til viktige historiske hendelser. Han er fra tidligere kjent for sine filmer som Veiviseren, Kautokeinoopprøret og Birkebeinerne.  Manuset til Sulis 1907 er skrevet av kritikerroste Christopher Grøndahl, som blant annet har skrevet manus til kinoaktuelle Kampen om Narvik.

Et opprør som, til tross for at det er ukjent for mange, ble inspirasjon for etableringen av den skandinaviske modellen, som skulle endre vår historie. 

Kapital mot arbeidere

– Sulis var gruvebyen der arbeiderne ble utnyttet maksimalt for å tyne mest mulig ut av naturressursene på kortest mulig tid, kun for å berike eierne i Helsingborg. Arbeiderne fant seg ikke i det, og det endte i opprør.  Mennesker og natur utnyttes fortsatt brutalt, og de eneste som tjener på det er de aller rikeste» uttaler Nils Gaup.

Sulis 1907 er basert på virkelige hendelser fra det som da var Norges nest største arbeidsplass i gruvene i Sulitjelma.

 I Sulis fantes det arbeidere og funksjonærer fra flere land, og den vide fjelldalen var sentrum for en yrende aktivitet.  Samtidig førte et økt krav om avkastning og effektivitet til stadig dårligere kår for arbeiderne. De ble behandlet som slaver, mens eierne levde i luksus. Gruveselskapet hadde all makt og arbeiderne slet under umenneskelige forhold. På folkemunne ble stedet kalt «Lapplands helvete». Dette var Nordens Ville Vesten.

En januardag i 1907 hadde arbeiderne fått nok av undertrykkelsen, og med Kata Dalström og Helene Ugland i spissen, stiftet arbeiderne sin egen fagforening. Handlingen i Sulis 1907 utspiller seg i den voldsomme opptakten til dette opprøret.

Sulis 1907 kommer på kino 6. oktober.