«The Whale» – fanget i sin egen kropp

5
Total vurdering

Darren Aronofskys Oscar-nominerte The Whale er et fantastisk gjensyn med Brendan Fraser.

Den Oscar-nominerte The Whale er basert på Samuel D. Hunters skuespill med samme navn. Aronofsky og filmfotograf Matthew Libatique har tatt teaterskuespillet og overført til lerretet. I filmen møter vi Brendan Fraser ikledd «fat suit» i en film om en sykelig overvektig professor i engelsk som prøver å gjenopprette kontakten med sin fremmedgjorte datter.

Handlingen er lagt til en leilighet hvor han er fanget i sin store kropp som har gjort ham handikappet og innestengt. Resultatet er en intim og til tider klaustrofobisk visuell opplevelse. Innenfor de firkantede rammene skapt av bildeformatet 1,33:1, blir Charlies (Brendan Fraser) misformede kropp og helseproblemer såre og tydelige.

The Whale | December 21, 2022 (United States) Summary: A reclusive, morbidly obese English teacher attempts to reconnect with his estranged teenage daughter.
Countries: United StatesLanguages: English

Fanget i egen kropp

Charlie er fanget i sin egen kropp. Livet hans forgår innenfor husets fire vegger hvor han fjernunderviser studenter over nettet, men kameraet avslått av redsel for reaksjonene på hans utseende. Han sliter med skyld for å ha sviktet sin datter etter bruddet med moren. Han er ensom og plaget av fortiden, men han er bemerkelsesverdig optimistisk og usvikelig høflig. Den hjembundne professorens eneste faste besøkende er Liz (Hong Chau, den fantastiske skuespilleren fra The Menu). Når datteren Ellie (Sadie Sink) tar kontakt med ham etter at de ikke har treftes på åtte år, er han livredd for å miste henne igjen.

Hunters manus er dyppet i kristne temaer om synd og frelse. Når den religiøse predikanten Thomas (Ty Simpkins) kommer forbi med et løfte om forløsning, lytter Charlie – og tar deretter til motmæle.

Konfrontasjoner og empati

Handlingen i The Whale er lagt til tiden før Donald Trump ble valgt som USAs president i 2017. Endetids-temaet forsterkes like mye av det endeløse regnet og mørket som preger Charlies leilighet som av tv-reportasjer som advarer om Trumps fremgang.

Filmen er delikat balansert og full både konfrontasjoner og empati. Charlie blir til å begynne med hørt i stedet for sett av studentene når han underviser på nettet med kamera slått av.

Den briljante britiske skuespillerinnen Samantha Morton har rollen som Charlies ekskone, men fokuset er på den ofte ubehagelige datteren Ellie og hennes konfronterende forhold til faren.

Ettersom fortellingen fortsetter, viker avsky for beundring. I en tid for vi fort dømmer folk etter ustseende gi Aronofsky oss  medfølelse for Charlie og Brendan Frasers fullstendige fordypning i karakteren slik at vi er i stand til å se utover lagene av fett og se mannen som er fanget i kroppen.

Brendan Fraser er mest kjent for filmer som George of the Jungle og The Mummy, men har mer elelrm indre vært borte fra kinolerret de siste årene. Med The Whale viser han at han er en stor karakterskuespiller.

5
Total vurdering