Kajsa Næss er tildelt Edith Carlmar-prisen

Årets vinner av Edith Carlmar-prisen er Kajsa Næss. Prisen ble delt ut under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival på DIGS, tirsdag 7. mars.

Edith Carlmar-prisen er en nasjonal filmpris oppkalt etter Norges første kvinnelige filmregissør. Den skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist integritet, uredd evne til nytenking og vilje til å bryte grenser i sitt arbeid.

I juryens begrunnelse heter det: 

“Årets vinner av Edith Carlmarprisen, må kunne sies å beherske tålmodighetens kunst. Ikke bare jobber hun innenfor et format som krever ekstrem tålmodighet, hun har også jobbet innenfor eget selskap i over 25 år, med det krever av vilje til å ta risiko og til å tørre «å bryte grenser». Hun har en rekke prisbelønnede perler i kort format i bagasjen, og i 2023 tok hun steget over i langfilmformatet. 

Sammen med sine kolleger i Mikrofilm og internasjonale samarbeidspartnere har hun nå bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang. Med filmen «Titina» har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film med et utradisjonelt blikk på norsk polarhistorie. Årets vinner har vist både «integritet» og «evne til nytenkning» og Edith Carlmarprisen 2023 går til regissør og animatør Kajsa Næss.”

Kajsa Næss (f. 1970) studerte animasjon ved Høgskolen i Volda. I 1996 startet hun produksjonsselskapet/animasjonstudioet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Hun har regissert flere prisbelønte filmer blant annet Leonidestorm (2004) Bygningsarbeidere (2008) og Du velger selv(2013) Næss hadde regi på den kritikerroste Titina (2022).