Menn snakker dobbelt så mye som kvinner i filmer

Endring i filmindustrien går sakte. En ny rapport om storfilmene fra 2022 viser at menn fikk snakke dobbelt så mye som kvinner.

Ifølge en ny rapport fra SDSU (San Diego State’s Center for the Study of Women in Television and Film), får menn snakke dobbelt så mye som kvinner i film.

SDSU gjennomfører årlig ulike studier om kvinners rolle i film- og TV-bransjen for å produsere aktuell forskning som skal bidra til en diskusjon om representasjon av kvinner både på skjermen og bak kulissene.

Studien undersøker de 100 mest innbringende filmene i 2022, og rapporten viser at mannlige talende karakterer utgjorde hele 63 prosent, mens deres kvinnelige motparter sto for de resterende 37 prosentene. Videre hadde bare en tredjedel (33 prosent) av alle filmer i 2022 en kvinnelig hovedperson! Dette tallet har ikke endret seg ytterligere de siste fem årene.

Flere kvinnelige hovedroller

Men for også å trekke frem noen positive trender, selv om det går ekstremt sakte, er at kvinnelige hovedroller har økt med 16 prosent siden 2002.

Skrekkfilmer er også sjangeren hvor det er mest sannsynlig at kvinnelige hovedroller dukker opp (43 prosent). Det ser vi ikke minst i de inntektsbringende skrekkfilmene «Smile» og «Halloween Ends» fra i fjor, og nå «Skrik VI», som alle har en eller flere kvinnelige hovedpersoner.

LES RAPPORTEN HER: The Celluloid Ceiling: Employment of Behind-the-Scenes Women on Top Grossing U.S. Films in 2022