Cate Blanchett stars as Lydia Tár in director Todd Field's TÁR, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features

«Tár» – en av årets største filmopplevelser

6
Total vurdering

Todd Fields Tár er en intens, dialogtung utforskning av en kvinnes selvdestruksjon som ødelegger både hennes karriere og liv.

Det er en kompleks psykologisk studie av kreativ uforsonlighet, prisen for berømmelse, maktmisbruk og konsekvensene av grove indiskresjoner  alt sammen strålende tolket av Cate Blanchett.

Det er ikke uten grunn at denne filmen har fått seks Oscar-nomiasjoner og er blant de store favorittene når prisene deles ut på søndag. Ikke minst er Cate Blanchett en soleklar favoritt til prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Tár | October 28, 2022 (United States) Summary: Set in the international world of Western classical music, the film centers on Lydia Tár, widely considered one of the greatest living composer-conductors and the very first female director ... Read all
Countries: United StatesLanguages: English, German, Filipino, French

Lydia Tár (Blanchett) er en talentfull komponist og banebrytende dirigent for Berlin Filharmoniske Orkester. Hun er på høyden av karrieren, forbereder seg til en boklansering og øver utrettelig til sin store fremføring av Mahlers femte symfoni.

Hun underviser på den prestisjetunge Julliard scenekunstskole, hvor hun skaper bølger med sin ubehagelige og konfronterende personlighet. Hun forårsaker også splid i orkesteret sved å utnevne en ganske ung cellist Olga (Sophie Kauer) som første solist. Lydia har baktanker for å gi Olga den ettertraktede soloen. Det er når det blir stilt spørsmål ved avgjørelsen at lenge neddyssede anklager om maktmisbruk og seksuell overgrep begynner å dukke opp. Dette markerer begynnelsen på Lydias fall.

Oslo-bosatte Sophie Kauer (til venstre) har rollen som Olga Metkina og Cate Blanchett spiller hovedrollen som dirigienten Lydia Tár.

Mot stupet

Presentert som en biografi, men med en fiktiv karakter, er det en subversiv kvalitet ved Fields historie som er tragisk, spesielt når du kan føle at Lydias liv er sekunder unna å smuldre sammen.

Hennes totale kollaps er rett rundt hjørnet.Hun er komplisert, men merkelig sympatisk, et geni og likevel fullstendig forkastelig. Filmen går rett inn i debatten om kansellerkultur og om å skille kunstneren fra kunsten deres. Hvorfor er det slik at samfunnet noen ganger er villig til å overse en persons virkelige grusomme handlinger til fordel for deres kunstneriske prestasjoner og bidrag?

Field gjør en vri ved å gjøre den kvinnelige hovedpersonen til et seksuelt rovdyr som også er lesbisk. Det blir stående i kontrast til den typiske historien om en mann i en maktposisjon oppføre seg dårlig. Filmen byr på et mer sofistikert blikk på seksuell upassende handlinger og maktmisbruk når det gjelder kjønn.

Elitistisk

Tár kan føles irriterende og elitistisk. Spesielt de tidlige scenene der karakterene gjør veldig lite, men nevner viktige figurer i den moderne klassiske musikkverdenen og komposisjoner. Faktisk, med mindre du er en klassisk utdannet musiker, vil du sannsynligvis ikke kjenne til disse i et hele tatt. Alle disse insider-referansene får filmen til å føles avskrekkende, men det er verdt tiden din – om så bare for en sardonisk avslutning som når perfeksjon og en karriere-beste ytelse fra Blanchett.

Lydia Tár er ikke en sympatisk person, og rollen krever mye av filmens hovedrolleinnehaver. Blanchetts talent vises her: hun er ikke bare skuespiller – hun blir karakteren. Det hele føles både realistisk og troverdig.

I likhet med sin titulære karakter, er Tár en vanskelig film som er krevende og utmattende med sin nærmere tre timer lange spilletid, men du blir rikelig belønnet.

6
Total vurdering