«Infinity Pool» – satirisk reise gjennom de rikes kloakk

5
Total vurdering

Brandon Cronensbergs tredje film ble en av de filmene som fikk største oppmerksomhet på årets filmfestival i Berlin. Det handler om de rikes vulgaritet, holdningsløshet og moralsk forkvaklede liv.

Ordtaket om at eplet ikke faller langt fra stammen bekreftes med Brandon Cronenberg. I likhet med sin far, David Cronenberg byr den yngre Cronenberg som manusforfatter-regissør på all slags grusomhet, skrekk og sadistisk vold. Infinity Pool er stykke tankevekkende filmskaping, med noe sånt som et moralsk kompass.

Infinity Pool | January 27, 2023 (United States) Summary: James and Em Foster are enjoying an all-inclusive beach vacation in the fictional island of La Tolqa, when a fatal accident exposes the resort's perverse subculture of hedonistic tourism, re... Read all
Countries: Canada, Croatia, HungaryLanguages: English

Tematisk hører den hjemme sammen med filmer som Ruben Östlunds Triangle of Sadness og tv-serien The White Lotus hvor vi møter en dekadent overklasse med fraværende moralske skrupler.

Skrivesperre

Alexander Skarsgård spiller forfatteren James Foster som sliter med skrivesperre. Det har gått seks år siden hans siste roman. På jakt etter inspirasjon til sin neste roman har forfatteren James og kona Em (Cleopatra Coleman) bestemt seg for å reise til den paradisiske øya Li Tolqa, en kunstig oase som har blitt favorittreisemålet for hundrevis av rike turister fra alle verdens kanter. Et sted for flukt langt hjemmefra hvor de finner motgiften mot deres kjedsomhet og meningen med deres åndelig tomme liv.

Innelukket i de luksuriøse fasilitetene på deres all-inclusive-hotell lever de et luksusliv – i kontrast til de fattige og voldelige omgivelsene. Paret å glemme rutinen og deres daglige bekymringer mens de nyter det vakre landskapet som tilbys av dette attraktive og fredelige tropiske Eden. Drømmeturen forvandles imidlertid snart til et ekte mareritt etter at han møter Gabi (Mia Goth) som hevder å være stor fan av hans litterære verk. Hun og arkitektpartneren Alban (Jalil Lespert) bor også på det trygt avlukkede feriestedet, der «gjester ikke har tillatelse til å gå utenfor grensen til komplekset».

James Foster (Alexander Skarsgård) mister sin verdighet og setter sitt eget liv i fare for å bli akseptert blant de rike.

Utfordrer skjebnen

Etter å ha avslørt formålet med sin eksotiske ferie, mottar James og Em en fristende invitasjon fra det gåtefulle paret: forlat omkretsen av det eksklusive og tungt bevoktede feriestedet for et mer autentisk eventyr, et som lar dem finne en løsning på hans frustrerende kreative blokkering.

Forført av Gabis åpenhjertighet og vennlighet legger forfatteren og hans kone ut på en biltur som ender i tragedie.

Overfor de strenge lovene til den konservative nasjonen, som pålegger alle som bryter reglene strenge straffer, vil hovedpersonen oppdage en subkultur av hedonisme og perversjon, finansiert av en elite av utlendinger, som har blitt hovedinntekkskilden for regionens turistnæring – og gjør at de slipper unna selv de verste forbryteler.

I følge landets skikker kan eldste sønn til den av drepte drepe gjerningsmannen, men landet har en interessant vri til glede for sine rike turister – man kan skape en dobbeltgjenger som tar deres plass.

Infinty Pool byr på solide rolletolkninger av henholdsvis Mia Goth og Alexander Skarsgård.

Nedverdingene

Infinity Pool er den tredje filmen fra Brandon Cronenberg. Den er en  film gjennomvåt av blod og stroboskoplys, som viser hvordan velstående individer ødelegger små oaser i tredjeverdensland og gjør dem til sine egne lekeplasser. Det skaper korrupsjonen og bidrar til sosial og økonomisk ulikhet i området, og er en fornærmelse innbyggernes skikker og tradisjoner.

Samtidig urforsker filmen James’ ønske om å tilhøre overklassen – han lever på sin kone som er en rik arving. Kostnaden for ham er at han må tolerere latterliggjøring og ydmykelse, miste sin verdighet og sette sitt eget liv i fare for å bli akseptert av medlemmer av en elite som bare leker med ham som en slags gjenstand for nytelse.

Alexander Skarsgård gjør en imponerende jobb. Det er imidlertid Mia Goth som stjeler filmen med sin forvirrede opptreden som Gabi noe som sementerer hennes status som den nye dronningen av skrekkfilm.

De rikes kloakk

Med sine svært provoserende og ubehagelige bilder, fremkaller filmen til faren David Cronenberg. Infinity Pool en fengslende visuell øvelse som tar oss dypt ned i de kloakk, og undersøker dets basale instinkter og dets mest motbydelige oppførsel.

Filmen er en original og urovekkende syretripp. Infinity Pool forlater sjangerens konvensjonelle parametere og som får oss til å reflektere over de uendelige spørsmålene og uforståelige mysteriene i vår skjøre og ufullkomne menneskelige natur.

Infinity Pool er godt håndverk og Cronenberg slipper ikke James av kroken mens han går ned i galskap, fordervelse og den bisarre katarsisen som følger med dobbeltgjengerkunsten. Cronenberg finner balansen mellom stil og substans . Han forlater sjangerens konvensjonelle parametere og  får oss til å reflektere  skjøre og ufullkomne menneskelige naturen.

5
Total vurdering