«65» – totalhaveri på alle måter

2
Total vurdering

Glem at du lærte på barneskolen om at Adam og Eva var de første menneskene på jorda. Først ute var Adam Driver. For 65 millioner år siden – rett før dinosaurene ble utryddet med et stjernesmell besøkte han jorden.

Adam Driver spiller hovedrollen i dette sci-fi-overlevelseseventyret. Vi møter ham som romfareren Mills fras planteten Somaris. Han styrter med romskipet sitt på jorden for rundt 65 millioner år siden.

En mer fornuftig film ville forklare det med tidsreiser eller et svart hull, men her møter vi en fullt utviklet menneskeslekt som ikke kan skilles fra vår egen for 65 millioner år siden på planten Somaris.

65 | March 10, 2023 (United States) Summary: An astronaut crash lands on a mysterious planet only to discover he's not alone.
Countries: United StatesLanguages: English

Romskipet hans treffes av meteorer og havner ut a kurs. Den eneste andre overlevende sammen med ungjenta Koa. De må kjempe seg gjennom ukjent territorium plaget med farlige forhistoriske skapninger for å overleve og nå frem til redningskapselen som har havnet et helt annet sted.

Alt vi vet om planeten Somaris er at den er hjemmet til tre mennesker (Mills, hans kone og deres syke datter), at medisinen som kan kurere datterens hoste koster en formue, og at Mills tilbys tredoble lønn hvis han blir med på en ekspedisjon og forlater familien i et par og dermed få råd til å kurere datterens hoste.

65 er muligens ikke årets verste film, men den er tett på. Filmen bærer preg av at her har man ikke brukt penger på noe annet en honoraret til Adam Driver.

Syltynt

Hele premisset for filmen er syltynt om det på en fremmed planet for 65 millioner år siden bor mennesker på en fjern planet som er h elt like dagens moderne mennesker. Etter at romfartøyet, tidlig i filmen havarer og styrter til jorden etter et kvarter, havarer også filmen. Mills befinner seg på jorden 65 millioner år tilbake i tid blant glupske dinosaurer og andre uhumskheter. Filmen bruker de resterende nitti minuttene til en endeløs  odyssé for å nå en fluktkapselen som har havnet på en fjelltopp. som ikke det er nok, snakker ikke den overlevende, Koa, samme språk som ham. Som om glupske dinosaurer er nok – er det også en babelsk forvirring mellom de to.

65 er muligens ikke årets verste film, men den er tett på. Filmen bærer preg av at her har man ikke brukt penger på noe annet en honoraret til Adam Driver. Manuset er forferdelig og dinosaurene er slett digital kunst.

Ingenting ved filmen overbeviser. Den er spilt inn i skogene i Oregon og sumpene i Louisiana. Landskapet ser ikke et sekund ut som det eksotiske landskapet som kritt-tiden for 65 millioner år siden ville by på. I tillegg ser Mills’ våpen og verktøy ut som plastleker funnet på et opphørssalg i leketøysbransjen.

Scott Beck og Bryan Woods, som skrev manuset A Quiet Place, står både for mansus og regi denne gangen. Sam Raimi er blant produsentene – uten at det er til noen hjelp.

Det er fullt av gode filmer på kino for tiden, det er derfor ingen gode grunner for at du skal plage deg  selv med denne.

2
Total vurdering