sSS

«Boy from Heaven» – en mesterlig politisk thriller

5
Total vurdering

Svenske-egyptiske Tarik Saleh løfter på sløret mellom religion og politikk i den andre filmen i hans Egypt-trilogi. Boy from Heaven er lavmælt politisk thriller i beste John Le Carré-stil.

Filmen var Sveriges Oscar-bidrag i år og bekrefter igjen at Saleh er en av Skandinavias mest spennende filmskapere. Filmen fikk også prisen for beste manus ved fjorårets filmfestival i Cannes.

Han ble kastet ut av Egypt en uke før innspillingsstart av The Nile Hotel Incident, som er den første filmen i hans Egypt-trilogi. Den tar for seg revolusjonen i 2011 og korrupsjon i forfedres hjemland. En uke før innspillingen av skulle starte fikk han klar beskjed om å forlate landet av landets beryktede sikkerhetstjeneste – og flyttet innspillingen til Marokko.

Cairo Conspiracy | January 1, 2023 (United States) Summary: Adam, the son of a fisherman, is offered the privilege to study at the Al-Azhar University in Cairo, the center of power of Sunni Islam. Adam becomes a pawn in the conflict between Egypt's r... Read all
Countries: Sweden, France, Finland, DenmarkLanguages: Arabic

Han er fremdeles ikke akkurat elsket av myndighetene i Egypt og fant det derfor tryggest å legge innspillingen av Boy from Heaven til Istanbul hvor Suleymaniye-moskeen er vikarierer som Al-Azhar i Kairo.

Politisk spill

Handlingen er lagt til dagens Egypt. Når stor-imamen på Al-Azhar dør settes hele det politiske livet i Egypt i spill. Sikkerhetstjenesten får oppdraget med å sørge for at rett kandidat vinner valget -en kandidat som er villig til å tilpasse politikken sin til det nåværende regimet. Generalmajor Sohby (Moe Ayoub) og obersten hans (Fares Fares) får oppdraget. Spørsmålet er bare hvor langt de skal gå for å gjøre det.

Palestinske Tawfeek Barhom imponerer i rollen som  Adam og er iferd med å skape seg et stort navn også utenfor den arabiske verden,

Adam (Tawfeek Barhom) er en fattig fiskesønn. Han mottar den glade nyheten om at han har vunnet et stipend til Al-Azhar universitetet – den eminente islamsk institusjonen i Kairo. Etter hvert som Adam blir vant til livet på campus, introduserer filmen en annen karakter, oberst Ibrahim (Fares Fares). Han har i oppgave av en militærkomité å fastsette valget for universitetets nye storimam. Den ideelle geistliges interesser bør naturligvis være på linje med statens.

Boy from Heaven viser oss hvor langt staten vil gå for å installere sin foretrukne kandidat på universitetet med mer enn hundre tusen studenter og som er et senter for den sunnimuslimske verden. Stor-imamens innflytelse i det tusen år gamle universitetet likestilles med presidentens.

Tarik Saleh sier at filmen er inspirert av John le Carré med Fares som en slags Smiley. Og det er en rolle Fares takler til de grader.

Solid plott

Scenariet seg utfolder seg gjennom de opprinnelig idealistiske øynene til Adam. På campus blir han blir snart tatt under vingene til den verdslige Zizo (Mehdi Dehbi), som informerer ham om at Red Bull faktisk er halal. Det spirende vennskapet mellom de to viser seg å ha blitt orkestrert av en høyere makt.

«Sjelen din er ren, men hvert sekund på dette stedet vil ødelegge den,» advarer Zizo ham kryptisk. Etter å ha vært vitne til drapet på Zizo kort tid seinere, finner Adam seg rekruttert til å ta plassen hans som informant på befaling fra oberst Ibrahim (Fares Fares) i den militære sikkerhetstjenesten. Adam blir en uvitende brikke i en maktkamp mellom religion og stat utløst av dødsfallet til stormamen.

Ettersom Adam er naiv og påvirkelig, blir han rekruttert til en hemmelig operasjon uten engang å vite det før «vennen» Zizo blir myrdet foran øynene hans. Hva skal Adam gjøre? Hvem er han å stole på? Ibrahim gjør alt som står i hans makt for å sikre at han er den eneste som er i stand til å hjelpe. At han kan beskytte Adam fra å lide samme skjebne.

Fares Fares viser her at han er en stor karakterskuespiller og gjør sin beste rolle noensinne i Boy from Heaven.

Med livet som innsats

Adam bedt om å infiltrere en studiegruppe drevet av de radikale muslimske brødrene med en egen agenda om hvem som skal ta den store imamens plass. Vi frykter for Adam når han blir bedt av Ibrahim om å bli venn og spionere på dem

Når han først skjønner hva hvor dypt han er involvert som en brikke i dette spillet for politisk makt innenfor den religiøse sfæren, nekter han å la seg blinde igjen. Dermed setter han sitt eget liv i spill. Kanskje han til og med vil forråde en venn. Adam er desperat etter å holde seg i live, vel vitende om at ett feiltrinn betyr aldri å reise hjem igjen.

Salehs film tar stadig nye vendinger i en fortelling hvor ingen stoler på hverandre. Boy from Heaven fikk av gode grunner prisen for beste manus ved fjorårets filmfestival i Cannes. Saleh vever et intrikat, men likevel kalkulert plot. For mens Adam kom til Al-Azhar for lærdom, finner han stort sett løgner. Politikk har infiltrert hvert hjørne av samfunnet rett ned til moskeen, og hvor myndighetene driver et spill med sine marionetter.

Saleh viser at når korrupsjon først tar kontroll, er det ingen enkel måte å bekjempe den på. Selv rettferdige forsøk på å avsløre denne korrupsjonen kan uforvarende styrke den.

Saleh sier selv at filmen er inspirert av John le Carré med Fares som en slags Smiley. Og det er en rolle Fares takler til de grader. Her viser han at han er en solid karakterskuespiller. Sammen med den glimrende Barhom i rollen som Adam opplever vi en katt- og muslek som føles langt nede i ryggraden.

Boy from Heaven er en usedvanlig spennende film og blant tidenes beste politiske thrillere.

5
Total vurdering