Vatikanet fordømmer skrekkfilm med Russell Crowe som eksosist

I skrekkfilmen The Pope’s Exorcist som nå går på kino setter Russell Crowe seg opp mot djevelen når han spiller presten med den uvanlige jobben. Det går ikke hjem hos pavens folk.

Filmen er basert på den virkelige fader Gabriele Amorth som var sjefseksorsisten i Vatikanet (jepp, et ekte yrke).

Fader Gabriele Amorth (1925-2016) er utvilsomt den mest kjente katolske eksorsisten i moderne tid. Etter hans egne beretninger utførte han minst 60 000 eksorsismer i løpet av sin tjeneste, noe som vekket en fornyet interesse for eksorsisme innen katolisismen.

Amorth var også kjent for sine kontroversielle uttalelser. Han hevdet at Hitler og Stalin var besatt av djevelen. I 2012 skapte han overskrifter for å hevde pedofile kulter ble operert i Vatikanet.

Moderne populærkultur var også en krenkelse for Amorth. Han raset mot ouija-brett, yoga og Harry Potter, og trodde at de var en inngangsport til det demoniske.

Vatikanet er imidlertid ikke fornøyd med filmen, som den beskriver som «pretensiøs splatter». I en pressemelding i forrige legger de blant annet skylden på «dets upålitelighet i et så sensitivt og relevant emne». De er heller ikke glade i å la seeren være i tvil om spørsmålet: «hvem er den egentlige fienden, djevelen eller kirken?»

– Jeg tror de er fullstendig klar over at filmer som Eksorsisten har vært til fordel for dem, og skapt en generell interesse for eksorsisme. Men samtidig sier de: det vi gjør er seriøst og dette er bare en film. Det er litt som å bite hånden som forer dem, sier Dr. Joseph Laycock, professor i religionsvitenskap, til The Guardian.