4K + Blu-ray: «The Untouchables» – Brian De Palmas mesterverk

Brian De Palmas høyst mesterlige gangsterepos og portrett av den norskættede politiagenten Eliot Ness ble relansert i 4K i forbindelse med 35 årsjubileet.  

Gangsterfilmen var en svært populær sjanger på 1930-tallet og som ble revitalisert på 1970-tallet med Francis Ford Coppolas The Godfather (Gudfaren, 1972) og The Godfather Part II (Gudfaren – del II, 1974). Siden skulle Brian De Palmas Scarface (1983), Sergio Leones Once Upon a Time in America (Ondt blod i Amerika, 1984), De Palmas The Untouchables (De ubestikkelige, 1987) samt Martin Scorsese GoodFellas (Mafiabrødre, 1990) utmerke seg innenfor sjangeren de to neste tiårene.

Ønske om en suksess

De Palmas The Untouchables er utvilsomt blant de største filmene i sjangeren, men resultatet var kanskje et hell i uhell. Etter de to mindre suksessfulle filmene Boudy Double (Øyenvitnet, 1984) og Wise Guys (1986) ønsket han å lage en større studiofilm og en kommersiell suksess på nivå med Scarface. Paramount satt på navn- og karakterrettighetene til TV-serien The Untouchables (1959) og ønsket på sin side å lage en fornyelse i filmformat. David Mamet ble hyret til å skrive manus, dog med noen historiske friheter. De Palma likte manuset og tok på seg regijobben.

Filmens bakteppe er forbudstiden som skulle redde Amerika fra vold og fattigdom, men som i stedet førte til etableringen av de store gangster- og mafiasyndikatene med smugling, kaldblodige drap og korrupsjon. Kriminaliteten florerte i storbyene, særlig i Chicago hvor Al Capone tronet på 1930-tallet. Byen har blitt et lovløst sted med rivaliserende gjenger som kriger etter innføring av alkoholforbudet.

De ubestikkelige

Spesialagent Eliot Ness (Kevin Costner) fra finansdepartementet ankommer byen for å rydde opp, men møter et korrupt politikorps. Han rekrutterer den erfarne politibetjenten Malone (Sean Connery) samt Stone (Andy Garcia) fersk fra skolebenken. I tillegg ankommer revisoren Wallace (Charles Martin Smith) fra Washington. Sammen blir de kjent som de ubestikkelige og starter jakten på Capone og hans illegale virksomhet.

Les også: 4K + Blu-ray: « Carlito´s Way» – En glemt Brian De Palma-perle – CINEMA

Svært ulike personer føres sammen til det som blir et variert firkløver. Den unge, men etter hvert svært besluttsomme Eliot Ness er deres leder. Malone er den eldre og erfarne mens Stone er hissigproppen og skarpskytteren. Det usannsynlige tilskuddet er revisor Wallace som også fungerer som filmens humoristiske innslag. Paramount hadde ingen krav til kjente skuespillere og det som i dag anses som et sterkt skuespillerensemble besto den gang av mange vågale valg.

De Niro kom i siste øyeblikk

De Palma hadde lagt merke til den ukjente Kevin Costner i westernfilmen Silverado (1985) og tok en kalkulert sjanse med ham. Bob Hoskins var i utgangspunktet hyret inn i rollen som Capone, men regissøren innså at det ikke ville fungere uten Robert De Niro. Han stilte derfor et ultimatum med krav om budsjettøkning for De Niros skyhøye honorar ellers ville han trekke seg fra prosjektet. Det er utvilsomt at filmens sluttresultat ikke ville vært den samme uten De Niro. Etter at dette var ordnet ble filmen ytterligere raffinert med komponist Ennio Morricone og kostymer fra Georgio Armani.

Les også: De Palma-tilstander i Venezia – CINEMA

Dette er den klassiske historien om gangsterkongen som skal bringes til fall. Handlingen utspiller seg hovedsakelig i storbyen Chicago, men med håndhevere i kamp mot skurker har den ofte blitt sett på som en slags storbyens westernfilm. Det er samtidig et slags kontrastfullt melodrama om en kjærlige familiefar på hjemmebane og hans diametrale voldelige arbeidsdag.

Julefilm i Norge

The Untouchables har en herlig tidskoloritt og det er slående hvordan Chicago med sin uendrede arkitektur fremstår som tidsmessig autentisk på skjermen. Brian De Palma var kjent som en slags arvtager til sitt store forbilde Alfred Hitchcock og ikke minst beryktet for sin voldelige og blodige stil. The Untouchables byr både på vold og blod, og ikke minst den klassiske POV-sekvensen med følgekamera i Malones leilighet som er et mesterlig eksempel på oppbygning av intensitet og nerve. Da filmen ble lansert som en av julefilmene i Norge i 1987 var den naturligvis klippet for å fjerne det mest voldsomme.

Filmens store høydepunkt er jakten på bokføreren og den store trappescenen. I manuset var sekvensen helt annerledes og ville ha kostet mer enn hva budsjettet tillot. Brian De Palma fant på scenen på sparket fritt inspirert av den velkjente sekvensen med Odessa-trappene i den sovjetiske montasjepioneren Panserkrysseren Potemkin. Mens kritikere ofte har kritisert ham for dette, bygger den lange sekvensen opp spenningen på utsøkt vis gjennom sakte kino og med nerve.

Les også: «Gudfaren» – 50 årsjubileum i 4K – CINEMA

The Untouchables er en film man kan se om og om igjen hvert andre år og er nå nyutgitt på 4K Ultra HD + Blu-ray i forbindelse med filmens 35 årsjubileum. Bonusmaterialet ligger på Blu-ray platen og er det samme som ved forrige  utgivelse.