4K + Blu-ray: «Halloween Ends» – Trilogien oppsumert

Den moderne Halloween-trilogien er tilgjengelig på fysiske formater og det er på tide å oppsummere begynnelsen, midtpartiet og dens avslutning.

Det ble allerede tidlig i prosjektet annonsert at dette var en moderne trilogi og som med alle filmtrilogier har de en begynnelse, et midtparti og en avslutning. Begynnelsen Halloween (2018) krevde at filmskaperne var på tå hev. Publikum inkludert svorne tilhengere og nye seere måtte lokkes inn i universet. I den første filmen handlet det om gjensyn med stedet Haddonfield og dets kjente karakterer. Monsteret skulle vekkes og det traumatiserte offeret Laurie skulle presenteres som en krigerinne.

Requel

Moderne nyinnspillinger, oppfølgere eller omstart av et filmunivers blir ofte møtt med kalde skuldertrekk. Derfor måtte man tenke ut av boksen og resultatet var en såkalt requel. Ordet er en kombinasjon av reboot og sequel og har blitt en av dagens store filmtrender. Det er verken en omstart eller en oppfølger, med litt frihet er det noe midt imellom og den ivaretar fansen samtidig som presenterer universet for nye seere. En requel kan dessuten ignorere tidligere oppfølgere og slik starte med blanke ark.

Regissør Gordon Green har vist seg å være svært dyktig på å fornye et gammelt konsept for et nytt publikum. I andrefilmen og trilogiens midtparti Halloween Kills (2021) handlet det om å fore publikum med solide doser sjangermat. Dermed stiger Michael opp fra asken og starter en ny drapsorgie. Som en sosial kommentar tar en selvtektsmob opp jakten på byens kollektive mareritt og filmen spør så hvem som nå er monsteret?

Les også: Halloween Kills og historien bak Halloween-filmene – CINEMA

Når det kommer til tredje kapittel Halloween Ends (2022) har seeren allerede investert mye i dette prosjektet og er nødt til å følge det til siste slutt. Dette åpner for at filmskaperne kan ta seg noen friheter. Den sosiale kommentaren fortsetter med Haddonfield som det moderne Amerika i mikrokosmos hvor alt har blitt mørkere og hvor mobbere har fått en større plass. Nihilismen råder og innbyggerne er ikke like samlet og vennlige lenger.

Hommage

Samtidig er tredje kapittel trilogiens mulighet for kreativitet. En lang prolog som omhandler den mannlige barnevakten Corey ender med et overraskende sluttpoeng. Dette leder videre til en slags sidehistorie til den Lauries hovedhistorie. På denne måten spiller filmen på, og fungerer som en hommage til originalseriens tredjedel Halloween III: Season of the Witch (Halloween III: Natten ingen kommer hjem, 1982). Halloween Ends kan dermed ikke kalles repetitiv, men heller kreativ.

Trilogiens røde tråd fortsetter med Laurie (Jamie Lee Curtis) som bor sammen med sitt barnebarn Allyson og skriver på en bok om hvordan Haddonfield har blitt et sted preget av paranoia og infisert av død. Det er fire år siden hun så monsteret sist og det er fire dager før Halloween. Så skal trådene flettes mellom Laurie, Corey og Allysson. Corey blir ikke kvitt sin fortid og mobbes grovt før han utsettes for grov vold.

Les også: 4K + Blu-ray: «Halloween Kills» – i forlenget versjon med alternativ slutt – CINEMA

Filosofisk

Filmen drister seg til å oppsøke det filosofiske hjørnet der den stiller spørsmål om ondskap skyldes arv eller miljø. Er man født ond eller skapes ondskap? Til tross for innovasjon og en vågalt sidespor er til syvende og sist er Halloween Ends bare en middels avslutning sett opp i mot trilogien som helhet. For øvrig inkluderte utgivelsen av Halloween Kills en alternativ slutt, men ettersom Halloween Ends hopper fire år frem i tid har ikke denne scenen noen funksjon og sammenheng med det som tilslutt ble historien i avsluttende film.

Halloween Ends er nok mest sansyligvis siste gang Jamie Lee Curtis og John Carpenter er involvert, men om Halloween Ends er slutten på franchisen er nok svært usannsynlig. Jason Blum og Blumhouse hadde kun rettighetene til å gjøre denne trilogien før rettighetene gikk tilbake til produsent Malek Akkad. Basert på franchisens historikk kan vi derfor forvente oss et gjensyn med Michael Myers i år 2032. Produsent Jason Blum og regissør David Gordon Green har derimot en annen merkevare som har blitt fornyet.

Les også: «Halloween«-regissøren skal nå lage «Exorsisten»-trilogi – CINEMA