4K + Blu-ray: « Operation Fortune: Ruse de guerre » – Munnrapp og overdrevet, men litt for mye staffasje

Guy Ritchies nyeste er et hektisk og verdensomspennende actioneventyr, men med filmskurker fra Ukraina fikk den en haltende lansering.

I Red Dawn (1984) sto amerikanske ungdommer midt i en potensial ny verdenskrig da sovjetiske styrker invaderte landet deres. Mens den var laget under den kalde krigen måtte produksjonsselskapet bak nyinnspillingen Red Dawn (2012) digitalt endre filmens fiendebilde fra kinesere til nord-koreanere grunnet et voksende kinesisk kinomarked. Grunnet kontroverser ble også Kevin Spaceys rolle digitalt fjernet i  Ridley Scotts All the Money in the World (2017) og siden spilt inn på nytt.

Ukrainske skurker

Guy Ritchies nyeste film Operation Fortune: Ruse de guerre (2023) har på interessant vis også tatt noen kontroversiell kreative valg. Filmens plot går ut på en gruppe spesialagenter som skal redde verden fra kollaps, men på uheldig vis utspilles filmens anslag i Odessa, Ukraina hvor et anlegg har blitt angrepet. Noe farlig er stjålet og enkelte skurker har bakgrunn fra Ukraina.

Den relativt ferske og uavhengige filmdistributøren STX Entertainment hadde høye ambisjoner om å bli en større aktør i Hollywood, de sto blant annet bak Ritchies The Gentlemen (2019), og Operation Fortune: Ruse de guerre var en av deres storsatsninger. Først kom pandemien og dens finansielle påvirkninger på selskapet. Deretter startet invasjonen av Ukraina omtrent samtidig som filmens opprinnelige lansering. Den verdensomspennende sympatien for det invaderte landet skapte hodebry for filmskaperne, men ikke nok til å digitalt manipulere skurkenes bakgrunn.

Spesialagent Orson Fortune

Et anlegg i Odessa, Ukraina har blitt angrepet og noe kalt «verktøyet» har forsvunnet. Det utgjør en uforutsigbar trussel og den britiske regjeringen gir Nathan (Cary Elwes) i oppdrag å finne ut hva det er, hva det gjør samt forhindre at det kommer ut på det åpne markedet. Spesialagent Orson Fortune (Jason Statham) skal lede operasjonen og får et team bestående av den amerikanske hackeren Sarah (Aubrey Plaza) og den unge, men treffsikre skarpskytteren JJ (Bugzy Malone).

Les også : «Aladdin» – sjarmbombe – CINEMA

Guy Ritchie har laget et verdensomspennende og påkostet actioneventyr i samme landskap som Mission: Impossible-franchisen og i tidligere James Bond-filmers ånd. Den føles riktignok ikke like raffinert, men mer som deres røffere og sleggesvingende slektning. Ritchie har noen kløktige og listige titler tidlig i filmografien som Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) og Snatch (2000), men gradvis utover i karrieren har de i tråd med kommersielle grep også blitt mindre interessante. Ruse de guerre kan oversettes til krigslist, men hans siste film er ikke så listig.

Pøser på

Sammensetting av teamet minner om en av kuppfilmens essensielle trekk, men resultatet ligger nærmere Fast & Furious-filmene enn de noe mer kløktige Steven Soderbergh-versjonene. Filmen pøser på med jaktscener, slåssesekvenser, høy skuddveksling og et high tech plot i luksuriøse omgivelser. Det er en runddans av flere mindre oppdrag som etter hvert leder frem til hovedoppdraget som er å finne kjøpere av «verktøyet» og finne ut hva det gjør.

Har skurker fra Ukraina noe å si for filmens helhet? Nei, det er ikke det som er dens ankepunkt. Den klarer ikke helt å sjarmere oss lik som Ritchie gjør på sitt aller beste. Er det historien som ikke duger helt eller har vi sett formelen litt for mange ganger tidligere? Den munnrappe dialogen er et av hans varemerke, men smilebåndet får ikke trent seg nok. Det er overdrevet, kanskje hakket for tøysete, men byr samtidig på grei underholdningsverdi.

Det som er festlig for øynene er likevel litt for mye staffasje over litt for svak historie. Mens forrige Wrath of Man (2021) ikke skapte store bølger har denne blitt litt mer oppmerksomhet og kan ligge an til en ny franchise. Det er dog ingen ny klassiker. Operation Fortune: Ruse de guerre er nå tilgjengelig på 4K Ultra HD + Blu-ray samt DVD. Dessverre byr ikke utgivelsene på noe bonusmateriale.