Blu-ray: «Devotion» – Koreakrigen sett gjennom kondensstripene til Top Gun: Maverick

Kampflypiloter er utgangspunktet i både Devotion og Top Gun: Maverick. Filmene oppleves som to halvsøsken, men som kjemper hver sin krig.

Devotion er basert på en sann historie og en biografi om den første piloten med afroamerikansk bakgrunn som gjennomgikk kampflytrening i den amerikanske marinen. Gjennom hans historie skal vi underholdes og Koreakrigen er dens bakteppe. Den store utfordringen er at Koreakrigen ikke har vært i Hollywoods fokus på over 50 år. Dermed blir filmens store dilemma å fange interessen til dagens unge publikum med Amerikas såkalte glemte og mindre fengende krig.

Som følge av krigstruslene på 1940-tallet tok den amerikanske marinen inn en bølge av ambisiøse kampflyvere som var rede til å kjempe i andre verdenskrig. Etter fem år med fred brygger det nok en gang opp til konflikt, denne gangen i Korea.

Koreakrigen

Året er 1950 og vi befinner oss på en amerikansk militærbase hvor kapteinløytnant Tom Hudner (Glen Powell) møter Jesse Brown (Jonathan Majors), en afroamerikansk fenrik. Tom var akkurat ferdig på krigsskolen da andre verdenskrig var over og fikk aldri deltatt i noen kamper. I motsetning til Tom er familiefaren Jesse gift og har en datter med kona Daisy. I et slags vakuum etter andre verdenskrig skal disse to kamppilotene nå bli makkere i 32. skvadron. Snart befinner de seg om bord på et hangarskip hvor de skal trene med nye kampfly for en kommende krig.

Det er den klassiske historien om to kamper som utkjempes parallelt. En personlig kamp utkjempes samtidig som nasjonen er i krig og yter militær bistand til Sør-Korea. Midt i det hele pågår en rivalisering mellom infanterisoldater og kampflypiloter om bord på hangarskip hvor det spesielt går utover Jesse Brown, den første piloten med afroamerikansk bakgrunn. Tematikk fra krigsfilm generelt er velkjent, blant annet med samhold blant soldater, men hvor spesielt diskriminering er i førersetet.

Gjenkjennbar krigsfilmtematikk

Vi har sett denne tematikken tidligere i en rekke krigsfilmer, spesielt fra andre verdenskrig. Hart’s War (2002) tok for seg paradokset i krigen mot nazister hvor det samtidig pågikk en segregering blant amerikanske fanger i en tysk fangeleir. Afroamerikanske piloter, de såkalte Tuskegee Airmen, har vi sett både i The Tuskegee Airmen (1995) og i George Lucas-produserte Red Tails (2012). Nok en gang var paradokset at afroamerikanerne dro fra USA til Tyskland for å kjempe en kamp for sitt land, men måtte i tillegg kjempe en kamp mot sine egne medsoldater. Også Spike Lee spilte på lignende tematikk i Miracle at St. Anna (Miraklet ved St. Anna, 2008) og med Devotion skal denne kampen kjempes i Koreakrigen.

På mange måter er Devotion en lang og påkostet rekruteringsvideo for marinen. Det er tøffe marinesoldater som gjennom lagarbeid klarer å vinne kamper i luften. Med den kalde krigen og Sovjetunionen som den store fienden er filmen skremmende aktuell med dagens kamper i Ukraina. I tillegg til at Jesse sliter med rasisme og egne demoner har alle kamppilotene en felles utfordring. De har et nytt, moderne, men uforutsigbart fly. Corsair er annerledes enn hva de er vant til og det skal føre til fatale feil.

Verdensomspennende reise

Nøyaktig første halvdel av filmen brukes til å bygge opp mot krigføring og kampscener. Først kommer den lengre treningsdelen før vi setter ut på en verdensomspennende eksotisk reise som fører Tom og Jesse til fasjonable Cannes. Uansett hvor de drar blir rasisme et stadig tilbakevendende tema. Så kommer beskjeden om at 32. skvadron skal ut i kamp på grensen mellom Kina og Nord-Korea. Første oppdrag er et bombeoppdrag for å ta ut et taktisk mål før det siden skal bli mer intenst.

Karakteren Tom blir en filmatisk dublett av Top Gun-universets Maverick. Skuespiller Glen Powell spiller ironisk nok den noe sleskete karakteren Hangman i Top Gun: Maverick (2022) og en likedan karakter, men med mer omtanke her. Han spiller andrefiolin og det er først og fremst en biografisk film om Jesse Brown. Regissør J.D. Dillard hadde selv en afroamerikansk far som var kamppilot og filmen baserer seg på Adam Makos bok ved samme navn fra 2014. Det er et kostbart prosjekt, men klart og tydelig et pasjonsprosjekt som fullfører tråden med tematikk fremfor å gå for klassisk støy, ståk og spetakkel.

I kondensstripene

Ifølge Steven Spielberg reddet Tom Cruise og Top Gun: Maverick, etter lange utsettelser, egenhendig kinoleddet i 2022. Kan man anta at Devotion med vilje var laget i dette tidsrommet og var tiltenkt å ri på den andre kampflyfilmens popularitetsbølge? I struktur er det ganske like, men fordi Devotion ble lansert i kondensstripene av Top Gun havnet den i skyggen. Resultatet ble at produsenter og produksjonsselskap tapte enorme beløp.

Mens sør-koreanske filmer har knekt koden for Koreakrigen har ikke noen moderne Hollywood-film klart å engasjer publikum. Og det er kanskje det som er det største ankepunktet med Devotion. Den blir aldri noen klassisk krigsfilm der den fokuserer for mye på en tematikk som vi har sett før.

Devotion er tilgjengelig på DVD og Blu-ray.