– «Citadel» tar deg steder spionfortellinger vanligvis ikke har gått

Hvordan ser globalisert underholdning ut? Som Citadel, sier skuespiller Priyanka Chopra Jonas. Cinema møtte henne og produsentene Anthony og Joe Russo for å snakke om Prime Videos nye storsatsning.

(LONDON) – Nøkkelideen kom fra Jennifer Salke, lederen av Amazon Studios. For en del år siden ringte hun Joe og meg og sa at Amazon, på grunn av den globale rekkevidden og forholdet til kreative talenter over hele verden, er i en unik posisjon til å potensielt skape en serie med en kombinasjon av skaperteam rundt om i verden som samarbeider om den samme fortellingen. Og så spurte hun om vi kunne komme opp med en historie som kan passe til den modellen, sier Anthony Russo til Cinema.

Brødrene Anthony og Joe Russo, som blant annet har regissert Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame og Netflix-filmen The Gray Man, er eksekutive produsenter på spionserien Citadel, en storsatsning fra Amazon som slippes på samme selskaps strømmetjeneste Prime Video i mer enn 240 land 28. april.

Priyanka Chopra Jonas og Joe Russo

– Vi syntes det var et enestående tilbud, siden global historiefortelling har vært svært viktig for min bror og meg. Vi har sett fordelene av hvordan visse historier, om de er gitt muligheten til å distribueres globalt, kan forene publikum over hele verden. De kan skape dialog mellom mennesker i veldig forskjellige deler av verden gjennom den felles opplevelsen, der alle tar del i den samme fortellingen. Vi opplever at det har en stor samlende kraft i tiden vi lever i. Da Jennifer foreslo å ta global historiefortelling til et nytt nivå, hvor man ikke bare transporterer en fortelling rundt i verden, men faktisk skaper en fortelling rundt i verden, var det ekstremt spennende for oss, fortsetter han.

I tillegg til den premiereklare «moderserien», som også har fått klarsignal for en andre sesong, vil det komme tilknyttede serier produsert i ulike land, og på ulike språk, rundt om i verden. Slike serier er så langt satt i gang i Italia og India.

– Utgangspunktet var denne unike muligheten til å samarbeide med ulike kreative team. Et team er basert mer eller mindre i USA, og så har vi et i India og et i Italia. Alle skaper individuelle serier, samtidig som de jobber sammen. Alt skal eksistere innenfor det samme narrative universet med forbindelser mellom seriene på interessante vis. Annenhver uke samler vi teamene i virtuelle skriverom for å snakke om hvordan alt er i forhold til hverandre, sier Anthony Russo.

Anthony Russo

Nye elementer i sjangeren

Citadel handler om en hemmelig, global spionorganisasjon med samme navn, som i seriens begynnelse blir nedkjempet av en konkurrerende organisasjon med mindre edle hensikter.

Som følge av dette får seriens sentrale spionduo Mason Kane (Richard Madden) og Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) minnene sine slettet og inntar nye identiteter, uten kjennskap om sin bakgrunn som topptrente, internasjonale agenter. Men de skal snart nok bli innhentet av denne fortiden, og serien inneholder også handlingslinjer tilbake til da Citadel var i fullt operativ virksomhet.

Det er vel en del elementer som følger med spionsjangeren, men dere ønsket også å gjøre det på en forfriskende måte?

– Det er intensjonen! For all del, du slipper ikke unna arven fra spionthrillerne som har kommet forut for denne, særlig de globale spionthrillerne. Det er gøy å legge inn hilsener og hyllester til dem, men samtidig har vi en veldig annerledes tone. Jeg tror denne serien er både morsommere og mer intens enn man forventer seg – og mer «edgy». Den tar deg steder man vanligvis ikke har gått i bredt anlagte spionfortellinger, sier Joe Russo.

Med de tidligere nevnte Marvel-storfilmene på CV’en, har Russo-brødrene solid erfaring med superhelter. Vi spør derfor om Anthony Russo om han ser en parallell mellom superhelter og superagenter – og hva som er de vesentligste forskjellene i en spionfortelling.

– Det er noe veldig appellerende med mennesker som har forsterkede evner og eksisterer i en verden hvor handlingsrommet og det som står på spill er forsterket. De blir som en oppjustert utgave av oss selv. Det er nok tiltrekkende enten det er en helt med superkrefter eller en agent med en kompetanse utover det vi alle er i stand til, svarer han.

– Forskjellen er at spionverdenen er hakket mer jordnær enn superheltverdenen. Når alt kommer til alt er de stadig bundet av regler som superhelter gjerne ikke er, selv om spionene har spesialkunnskap og til og med spesialteknologi. Vi elsker å leke oss i alle typer fantasier, men spionsjangeren utspiller seg litt mer i den «virkelige» verdenen.

Citadel handler om en hemmelig, global spionorganisasjon med samme navn.

Global appell

– Jeg elsker at serien er så global i sin appell. Som en internasjonal skuespiller som har spilt i hindispråklige filmer, har jeg alltid ønsket at filmene skulle bevege seg utover demografien de opprinnelig sikter seg mot. Engelskspråklig underholdning har den fordelen. Men å faktisk kunne være med på en serie som inkluderer språk, skapere og historiefortelling fra mange deler av verden som knyttes sammen med hverandre, føles helt utrolig. Det er en drøm som går i oppfyllelse med at underholdning har blitt globalisert gjennom strømming. Og hvordan ser globalisert underholdning ut? Det ser ut som Citadel, sier Priyanka Chopra Jonas, som spiller agenten Nadia Sinh.

Hennes rollefigur er ikke den eneste framtredende og handlekraftige kvinnelige karakteren i serien.

–Var det viktig fra begynnelsen å ha et betydelig innslag av sterke kvinnelige karakterer, og er det noe dere føler har manglet i spionsjangeren?

– Ja, nettopp av den grunn, det er ikke noe man vanligvis ser i denne sjangeren. Og det er vår jobb som historiefortellere å overraske oss selv om hvor historien kan bevege seg. Å basere seg på et kvinnelig perspektiv bidro til å styre fortellingen i retninger som føltes friskere og overraskende, så det er svært viktig i serien, sier Anthony Russo.

Kvinnelig Tom Cruise

–Det er mange scener med sterke følelser i serien, og de er gjerne sammenvevd med actionscenene – som det er mange av. Og som du var inne på, foregår dialogen på en rekke språk. Hva var det mest utfordrende med å spille rollefiguren Nadia Sinh?

– Alt sammen, ler Chopra Jonas.

– Det var en utfordring hver dag. Men jeg har gjort dette i snart to tiår nå, og ser etter den typen utfordringer. Jeg vil ikke gå på settet og levere replikkene mine og gå hjem igjen, som skuespiller vil man heller ha noe som gjør at man må pushe seg selv. Så jeg var veldig begeistret for å kunne spille en karakter som snakker så mange språk og så videre. Og hvor det var en kompleks historiefortelling med ulike tidslinjer og narrative tråder, som ga meg masse å holde fingrene i, utdyper skuespilleren.

– Det er svært beskjedent sagt! På en serie som dette må man ha et Cirque du Soleil-nivå av trening for å utføre stuntene, og Priyanka gjør de fleste av dem selv. Dette er om lag så krevende som en skuespillerjobb kan bli, for ikke bare skal hun spille ulike versjoner av karakteren og skape ulike identiteter, men man er samtidig fysisk utslitt, siden det hele tiden er action og alt er i bevegelse. Jeg tror ikke folk innser hvor vanskelig det er å trene seg opp og utføre slike actionscener på en trygg måte. Som falske knyttneveslag hvor man bommer med en centimeter. Etter å ha sett hvordan hun utførte dette, kaller jeg henne den kvinnelige Tom Cruise, supplerer Joe Russo.

– Var det vanskelig å finne den rette personen til å være den kvinnelige Tom Cruise?

– Veldig! Man trenger en veldig spesialisert skuespiller, som er i stand til å gjøre en mengde forskjellige ting. Du må være morsom i de rette øyeblikkene, dramatisk i de i de rette øyeblikkene, sexy i de rette øyeblikkene…. Og man må være kompetent med alle rekvisittene og våpnene. Det er en masse arbeid, og innspillingen av serien tar dobbelt så lang tid som en spillefilm i samme skala, svarer han.

– Godt sagt, istemmer Chopra Jonas med et smil.

Se også vårt intervju med showrunner David Weil og manusforfatter Angela Russo-Otstot om Citadel.

 De to første episodene av Citadel har premiere på Prime Video fredag 28. april, deretter slippes nye episoder ukentlig.