«Picnic med døden» – 70-tallet mest uhyggelige film er nå på HBO Max

Picnic med døden eller Deliverance som den heter originalt (og som er tittelen du må søke etter på HBO Max) er den nervepirrende klassikeren som fikk et hvert bymenneske til å tenke seg om to ganger før de la ut i villmarka.

Den handler om fire bygutter på en kanotur på Cahulawassee-elven  i Appalachian-fjellene. Lewis (Burt Reynolds) er gruppens naturlige leder, fast bestemt på å ta de tre andre bort fra deres mer vanlige golfbaner for å møte naturkreftene.

Elven og området rundt er i ferd med å bli oversvømmet ettersom det bygges en demning. Ed (Jon Voight) ser opp til Lewis’ machoholdning, mens Bobby (Ned Beatty) og Drew (Ronny Cox) er forvirrede og usikre på hele turen, samt uvitende om farene ved landskapet og nedlatende overfor det lokalbefolkningen.

De forlater bilene sine og går til elva, til tross for advarsler om de farlige strykene. Det utvikler seg til en brutal overlevelseshelg for de fire mennene, ikke bare mot landskapet, men lokalbefolkningen, som langt fra er imøtekommende. Det tar ikke lang tid før den naturskjønne idyllen blir til et forferdelig mareritt når de havner i  klem med den sadistiske lokalbefolkningen.

Banjo-scenen sitter fremdeles i ryggmargen til de som så filmen da den kom for 50 år siden.

Deliverance føles minst like ubehagelig som da den kom i 1972. Filmen huskes spesielt for to sekvenser: en av «duellerende banjoer» der Drew og en lokal gutt (Billy Redden) tryller frem en improvisert duett mellom banjo og gitar, og en beryktet scene der Bobby blir seksuelt overfalt og beordret til å «hyle som en gris».

John Boormans film er en av 1970-tallet store klassikere.  Etter å ha tatt det vellykkede hoppet til Hollywood flere år tidligere, regisserte Boorman noen av periodens sterkeste filmer. Spesielt Point Blank (1967) og Hell in the Pacific (1968) bekreftet ham som en av de store regissørene på 1960-tallet.

Boorman fortsatte med en svært vellykket karriere og har mottatt fullt av filmpriser. Likevel er Deliverance  verket som skiller seg ut i hans varierte og gjennomførte katalog, ikke bare for sine kvaliteter, men som en av de mest kontroversielle og nervepirrende filmene på 1970-tallet.