4K: «Cool Hand Luke» – En rebelsk klassiker

Det lages ikke filmer som Cool Hand Luke (Rebell i lenker, 1967) lenger. Paul Newman-klassikeren er en rebelsk fengsel- og fluktfilm som har satt store spor i populærkulturen.

Paul Newman spurte selv om å bli castet i filmen allerede før han leste manus. Hans vurdering var kun basert på den delvis selvbiografiske romanen ved samme navn fra 1965 som han hadde lest og likt. Forfatteren var den kriminelle Donn Pearce som hadde fått en dom på to år med straffearbeid i fotlenker under Floridas stekende sol. Ifølge forfatteren selv var en tredjedel av historien hans egen, den andre basert på historier han ble fortalt i fengselet mens resterende var ren fiksjon.

Inspirator og hakkekylling

Den rebelske krigsveteranen Luke (Newman) utfører hærverk på offentlig eiendom og idømmes to år med hardt arbeid i en forbedringsanstalt. Han må rydde veikanter og asfaltere nye veier, det hele utendørs under steikende sol med sine medfanger. De fleste av dem har fotlenker som skyldes feilslåtte fluktforsøk og de iakttas av nådeløse vakter som er klare til å skyte de som prøver å flykte. Følger de ikke reglene må de tilbringe en natt i boksen, et trangt lite skjul. Den nyankomne Luke holder seg kald i stressende situasjoner, men er samtidig en rebell som blir de andre fangenes inspirator og vaktenes hakkekylling.

Filmen kom samme år som Bonnie and Clyde (1967) og like før Easy Rider (1969) som noen år senere endret systemet og sendte Hollywood inn i en ny æra. Slik har den en viktig posisjon i starten av den viktigste kreative perioden i Hollywood og amerikansk filmindustri. Den har også en viktig rolle i sjangeren fengsel- og fluktfilm. Straffende plassering i boksen fortsetter et velkjent element fra The Great Escape (Den store flukten, 1963) med Steve McQueen, mens påfølgende fengselsfilmer som Papillon (1973), Escape from Alcatraz (Flukten fra Alcatraz, 1979) og The Shawshank Redemption (Frihetens regn, 1994) har elementer fra Cool Hand Luke.

Lar seg ikke knekke

Luke er rebellen og den tidligere soldaten som kjemper mot systemet i et Amerika i fredstid på 1950-tallet. Systemet skal knekke ham, men han vil ikke la seg knuse. Det er et prakteksempel på en film fra en tid hvor ikke alt måtte være handlingsmettet. Med en spilletid på over to timer er det et befriende avslappet tempo. Det handler om fengselet, samholdet blant fanger, tøffe vakter, fluktforsøk og dagliglivet. Det er en film uten de store hendelsene, men som samtidig har noen ikoniske scener som har blitt segmentert i populærkulturen.

Fengselets kaptein er velkjent for sin linje «What we have here is failure to communicate» som også har blitt udødeliggjort med Guns N´Roses-sangen Civil War fra 1991. Veddemålet og egg-spisekonkurransen er enda mer underholdende når man vet at Newman paradoksalt ikke spiste egg i virkeligheten. Og scenen hvor en ung kvinne vasker en bil til stor frustrasjon for de arbeidende fangene har senere blitt imitert utallige ganger.

Regissørens beste

Regissør Stuart Rosenberg laget andre kjente filmer som Voyage of the Damned (De fordømtes reise, 1976) basert på den sanne hendelsen til det tyske S/S St. Louis som med 937 håpefulle jødiske flyktninger om bord la ut fra Hamburg 13.mai 1939 med kurs for Cuba. Han gjorde et sjangerbrudd med skrekkfilmen The Amityville Horror (Demonene i Amityville, 1979). Og vendte tilbake til fengselsfilmen med Brubaker (Brubaker – alene mot alle, 1980) med Robert Redford i hovedrollen. Til tross for flere suksesser, står Cool Hand Luke igjen som Rosenbergs ypperste film.

Cool Hand Luke byr på en av Newmans fem beste roller og er en herlig film man fint kan se hvert femte år. Nå er den relansert i en 4K-utgivelse, men i motsetning til vanlig, er det ingen combo med noen medfølgende Blu-ray denne gangen.