4K + Blu-ray: «The Mask of Zorro» – Mye fekting med tidlig folkehelt

Et gjensyn med Antonio Banderas som tidlig folkehelt i forbindelse med filmens 25-års jubileum.

Den over hundre år gamle karakteren Zorro er langt fra død. Samtidig som Antonio Banderas´ alter ego nylig fikk stor suksess med Pus med støvler: Et siste ønske har det lenge versert rykter om at Robert Rodriguez skulle børste støv av den maskerte helten og lage en ny TV-serie. Også Quentin Tarantino hadde planer om å la Django og Zorro møtes på film, men som mange av hans prosjekter ble heller ikke noe av dette.

25-års jubileum

Det er 25 år siden lanseringen av The Mask of Zorro (Zorro – Den maskerte hevner, 1998) og dette markeres nå med en relansering i 4K og på Blu-ray. Men det store spørsmålet er om filmen har tålte tidens tann. The Mask of Zorro var en opprinnelseshistorie om en maskekledd helt som kjempet for de undertrykte i California på starten av 1800-tallet. Filmen kom like etter The Phantom (1996), en filmatisering av tegneserien «Fantomet», og et helt tiår før superheltenes æra som begynte med Iron Man (2008).

The Mask of Zorro var et prosjekt fra Steven Spielbergs Amblin Entertainment, men både Spielberg og Robert Rodriguez avslo å lage filmen før regien gikk til Martin Campbell som nettopp var ferdig med James Bond-filmen GoldenEye (1995). The Mask of Zorro har unektelige trekk fra andre Amblin-produksjoner og er i tone og stemning nær en familiefilm. Men nettopp familiekonseptet gjør at den også føles noe datert i dag.

En ny Zorro

Zorro er Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins) i forkledning. Han ankommer byens torg for å redde noen bønder fra å bli henrettet offentlig fra den tyranniske guvernøren Don Rafael Montero. Etter hvert ender det i katastrofe hvor de la Vegas kone dør og hans datter Elena blir kidnappet av Don Rafael. Tilslutt ender de la Vega i et beryktet fengsel med umenneskelige kår.

Etter introduksjonen hoppes det tjue år frem i tid hvor de kriminelle Murrieta-brødrene er på flukt fra amerikanske soldater. Etter at hans bror blir drept, klarer Alejandro Murrieta (Antonio Banderas) så vidt å komme seg unna før han sverger hevn over sin bror. Så skal de la Vegas og Alejandros veier krysses, den eldre blir den unges læremester og en klassisk treningsperiode følger før de kan starte sin hevn.

Paradokset Zorro

Zorro er et paradoks. Helten holder til i en hule bak en foss, ikke ulikt Batman. Samtidig som han fremstår som en slags Robin Hood-aktig type som kjemper for de svake, liker han også å fremstå som en vellykket aristokrat. Skikkelsen ble skapt av den amerikanske forfatteren Johnston McCulley, men han er en meksikansk folkehelt og langt fra det erkeamerikanske. Han er en mester med kården og foretrekker fekting fremfor skytevåpen.

Sjangermessig er det en såkalt swashbuckler som er en sverdsvingende og heroisk eventyrfilm. Handlingen i Western er lagt til den amerikanske ville vesten på 1800-tallet og her begynner filmen i California i 1921 under kampen for Mexicos uavhengighet. Dermed er The Mask of Zorro nært beslektet med westernfilmen, men uten å ha westernfilmens kjennetegn.

Lettbeint

Den er veldig Spielbergsk i stil og tone, men er samtidig et produkt av sin tid med store doser tøysete slapstick og hvor humoren føles noe datert. Det bygges opp til en romanse med Elena (Catherine Zeta-Jones) og det er til tider storslått og påkostet. Revolvere er byttet ut med kårde og resultatet er mange dueller med kårde. Og det er usedvanlig mye fekting, langt mer enn jeg kan huske fra da filmen kom. Alejandro gjør seg klar for å ta opp kampen med tyrannen i en langdryg finale, også den med i overkant mye fekting.

Zorros skjebne og forbannelse å stadig kjempe nye kamper mot nye tyranner. Selv om den første filmen ikke har tålt tidens tann kom det en trang til et gjensyn med oppfølgeren The Legend of Zorro (2005). En fransk greve og aristokrat forpurrer forholdet mellom Alejandro og Elena samtidig som han har ytterligere lumske hensikter. Nok en gang får vi en historie om en ond tyrann som forpester hverdagen til fattige bønder og som har en grandios ond plan. Et verdensomspennende broderskap med onde hensikter skal nok en gang stoppes med fekting. Lettbeint tøys gjenbrukes i en svakere andrefilm og konklusjonen er at førstefilmen er den som fungerer best.

The Mask of Zorro er nylig utgitt i 4K og på Blu-ray.