Cannes-festivalen åpnet med Ærespalme til Michael Douglas

Mi sono innamorato di te… Dette var kjærlighetssangen som skuespillerinnen Chiara Mastroianni nynnet da hun da hu dukket opp på scenen til Grand Théâtre Lumière for å åpne den 76.

Etter å ha minnet oss på at festivalens eksistensberettigelse siden grunnleggelsen i 1946 fortsatt er oppstemthet og frihet, inviterte Chiara Mastroianni opp ved siden av seg den marokkanske regissøren Maryam Touzani, den franske skuespilleren Denis Ménochet, den britisk-zambiske manusforfatteren og regissøren Rungano Nyoni, Den amerikanske skuespilleren og regissøren Brie Larson, den amerikanske skuespilleren Paul Dano, den afghanske forfatteren Atiq Rahimi, den argentinske regissøren Damián Szifron og den franske regissøren Julia Ducournau, som utgjør spillefilmjuryen ledet av den svenske regissøren Ruben Östlund.

«Det som gjør kino unik er å se filmer sammen, fysisk i samme rom», sa juryformann Ruben Östlund som har laget seks filmer, hvorav to allerede har vunnet Gullpalmen: The Square i 2017 og Triangle of Sadness i 2022.

Fremførelsen av «Stand by Me» av den kaliforniske gruppen Gabriels var ganske rørende for medlemmene av filmfamilien som var til stede i Cannes denne kvelden. Skuespillerinnen Uma Thurman kalte deretter spesialgjesten til denne 76. utgaven til scenen: «Ærespalmen tilskrives de som har hatt en dyp og varig innvirkning på kino. Jeg ser ikke hvordan noen andre enn Michael Douglas kan være mer fortjent. En unik titan, en evig stjerne og en strålende artist.»

Den amerikanske skuespilleren og produsenten mottok prisen og æren med stående applaus fra publikum.

«Etter år med en epidemi og kriger som river verden i stykker, mer enn noen gang, minner denne festivalen oss om at det er noe positivt. Kino understreker våre fellestrekk, kan overskride våre grenser og forene mennesker. Til Cannes og til Frankrike: Jeg omfavner deg av hele mitt hjerte.»