4K + Blu-ray: «Training Day» – Korrupsjon i gjengland

En eldre personlig favoritt er Dennis Hoppers Colors (1988) med Sean Penn og Robert Duvall.  Training Day (2001) byr på et forholdsvis likt konsept med en erfaren og en fersk politibetjent på patrulje i Los Angeles gjengmiljø.

Jeg minnes svakt at jeg syntes Denzel Washingtons rolle i Training Day var i overkant karikert, på den frenetiske siden hvor vi vanligvis er vant til å se Nicolas Cage. Training Day kom noen år etter at den såkalte Hood-filmen og dens bølge var over og ble overtatt av en slags bølge med filmer om korrupte politifolk. Cop Land (1997) var en utmerket film og Dark Blue (2002) huskes som et annet interessant bidrag. Training Day ble i sin tid utgitt på DVD med det etter hvert mislikt snapper cover, men har nå fått en real overhaling og kanskje sin siste fysiske utgivelse på 4K + Blu-ray med en autorisert remastering godkjent av regissør Antoine Fuqua selv.

Vi følger Hoyt (Ethan Hawk) i hans første dag som grønnskolling og på opplæring i Los Angeles narkoavsnitt. Han sier farvel til sin kone og spedbarn og møter sin nye sjef Alonzo (Denzel Washington). Hoyt får kun en mulighet til å vise hva han kan til sin tøffe og aggressive læremester. Alonzo er den beinharde lederen av en narkopatrulje og bilen og gaten er hans kontor. De går etter de store fiskene, men Hoyt er ikke forberedt på det som venter.

Spilt inn på gjengterritorium

Training Day er nedskalert og byr på en enkel filmhistorie, men er samtidig laget på svært effektivt vis. Den er spilt inn på gaten i urbane omgivelser, inkludert virkelige gjengers territorium. Riktignok med deres tillatelse og gjengmedlemmer spiller for øvrig biroller i filmen. Det som er alfa og omega med denne typen filmer er troverdighet. Dette hadde allerede blitt godt etablert av filmskapere nettopp fra slike miljøer i Hood-filmene, og Training Day følger opp på godt vis.

Les også: Topp 11: Den nye svarte bølgen og hood-filmen på 1990-tallet – CINEMA

Selve historien er fiktiv, men den har rot i en virkelig sak om den beryktede og korrupte betjenten Rafael Perez som blant annet stjal kokain fra bevislageret. Ytterligere krydder er replikker med referanser til andre politiskandaler, ikke minst Rodney King-saken. På interessant vis har det gått over tjue år siden filmens lansering, men politiskandalene har det ikke blitt færre av.

Jungelen

Det er en rå og ærlig film regissert av en afroamerikansk regissør som selv hadde opplevd å bli skutt på gaten i tenårene. Det handler om den idealistiske politibetjenten og den rutinerte som kjører sitt eget løp. Det er kontrasten mellom det som læres under utdanning og gatens virkelige justis. Tittelen henspiller på opplæringsdagen, men det skal handle om en ung betjent som kastes ut i jungelen, det selverklærte navnet på gjengmedlemmenes territorium. Det er en veldreid thriller med sikker regi og et herlig kameraarbeid og som dessuten har godt flyt.

Les også: Topp 5: de beste filmene om opptøyer – CINEMA

Training Day er solid håndverk som viser at en ung og sulten Fuqua er mer interessant enn dagens utgave. Han er snart aktuell med tredje kapittel av The Equalizer-serien. Minnene om den noe i overkant frenetiske Washington stemmer til en viss grad, men prestasjonen fungerer overraskende godt i dag og er fortsatt blant de bedre filmene han har laget. Denzel Washington ble belønnet med Oscar for beste mannlige hovedrolle, manusforfatter David Ayer skrev og regisserte lignende kriminalfilmer som Street Kings (2008) End of Watch (2012) mens Fuqua siden laget velkjente blockbustere.

Training Day er nå ute på 4K+Blu-ray.