«Indiana Jones and the Dial of Destiny» deler kritikerne i Cannes

Den nye filmen er både Indiana Jones’ store comeback og svanesang. Filmen hadde verdenspremiere i går kveld i Cannes. Mottakelsen er svært blandet.

Sent i går kveld var det verdenspremieren på «Indiana Jones and the Dial of Destiny» på filmfestivalen i Cannes, med Harrison Ford og regissør James Mangold til stede.

En rekke kritikere var også til stede – og flere vil få sjansen til å se filmen i dag. De første anmeldelsene virker er svært blandede.

Danske Information skriver at «Indiana Jones and the Dial of Destiny er den fjerde beste af de fire Indiana Jones-film. Den er ikke helt vellykket, men den er bestemt heller ikke dårlig.»

Deadline bemerker «spektakulære og latterlige spesialeffekter», men også «den samme strålende ånden som Steven Spielberg fant i den første filmen. Det er action og nostalgi her. Det er morsomt, det er sært, og det fungerer.»

BBC sin anmelder gir filmen 2 av 5 stjerner og skriver: «Den gode nyheten er at det ikke er en katastrofe. Det er et respektabelt, kompetent tillegg til serien. Den dårlige nyheten er at en katastrofe kan ha vært mer verdt.»

Indiewire går hardest ut og kaller filmen både desperat og «helt bortkastet tid. Det er også en påminnelse om at noen relikvier bør stå i fred.»

«En antikvitet som sliter med å holde seg relevant i den moderne kinoverdenen,» mener Screen, og avslører «uinspirerende actionscener og en skuffende birolle.»

«Det kan være dumt, men det er Indy», skriver The Wrap. «Det er også noen emosjonelle øyeblikk her. Hvis dette virkelig er den siste filmen, er det fint at de klarte å få til dette.»

Total Film er sjenerøs med 4 stjerner. «Det er en nostalgisk og gammeldags følelse over dette globetravende, strålende eventyret. James Mangold håndterer actionscenene behendig, og slutten vil få deg til å smile. Et passende farvel til en av de største heltene på det store lerretet.»

De samme høye karakterene finner vi hos Empire, hvor anmelderen skriver: «På slutten blir den helt gal. Filmen har en finale som gjør at «Kingdom of the Crystal Skull» nesten føles subtil. Men det fungerer, hvis du kjøper den (…) Finalen vil splitte publikum, men ellers føles filmen som et passende farvel til vår favoritttomb raider.»