sss

Martin Scorseses «Killers of the Flower Moon» hyllet som «mesterverk» av kritikere etter Cannes-premieren

Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og Lily Gladstone spiller hovedrollene i Scorsese og Eric Roths fortelling om Osage-mordene i USA. De fleste kritikerne er over seg av begeistring.

Martin Scorseses siste film, den tre og en halv time lange Killers of the Flower Moon, er den store snakkisen i Cannes med anmeldelser som hyller den som en «triumf».

I den vesentlig sanne krim-thrilleren spiller Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og Lily Gladstone i Scorsese sin gjenfortelling av Osage-mordene på 1920-tallet. Manuset er skrevet av Eric Roth og hadde premiere på filmfestivalen i Cannes lørdag kveld til festivalens største stående applaus så langt, på ni minutter.

Christian Monggaard i danske Information skriver: Det er en viktig og opprivende historie å fortelle, og Scorsese gjør det med store armbevegelser, sans for både drama og humor og stor respekt for menneskene det handler om – og som på mange måter var ofre for forbrytelser begått av hvite kolonialister.

NRK P3 ved Birger Vestmo gir filmen 6 på terningen og skriver: » Det er ikke uvanlig at regissør Martin Scorsese presterer filmkunst på høyt nivå, og med «Killers of the Flower Moon» har han gjort det igjen. Dette er en grundig og generøs historiefortelling som tar seg god tid med sine 3 timer og 26 minutter, men som premierer den tålmodige rikelig.»

The Independent  kritiker skriver at Killers of the Flower Moon bærer Scorseses «tradisjonsfikseringer: den råtne kjernen i menneskets hjerte; hvordan makt avler impulsen til ødeleggelse; mytene om cowboyer og fredløse og den skitne sannheten til dem». Anmeldereren gir den 5 av 5  stjerner. Hun trakk også frem Gladstones opptreden som Mollie Kyle, som gifter seg med DiCaprios karakter Ernest Burkhart, som «en av de mest ekstraordinære … av en kvinne i noen av Scorsese sine filmer.»

The Guardian gir også filmen fem av fem stjerner, og skrev hvordan Scorsese og Roth har laget «et epos av snikende, eksistensiell skrekk om fødselen av det amerikanske århundret, en makaber fortelling om kvasi-folkemordsseriedrap som etterligner den større utslettingen av amerikanske urfolk fra USA».

The Telegraph skriver at Scorsese har «overgått seg selv» med Killers, og la legger til at DiCaprio og De Niro er i «fantastisk form».

Noen kritikere var mindre opptatt av lengden på filmen. Variety kalte prosjektet «overbevisende», men kritiserte lengden på tre og en halv time.

The Sunday Times er heller ikke imponert og kaller den en «fuktig squib» i sin to-stjerners anmeldelse. «Filmen i seg selv, dessverre, er ganske lang klagesang.»  Krtikeren kommenter videre: «Verst av alt, for en film som tilsynelatende handler om å gjenvinne Osage-historien, er den eneste store Osage-karakteren, Mollie, en passiv chiffer som i hovedsak er bedøvet (mot hennes vilje) hele veien… hun stirrer, hun svetter , hun stønner, hun besvimer.»

Apple og Paramount slipper filmen på kino 20. oktober for seinere å slippe til på Apple TV.