«Rogue Heroes» – glimrende ellevill krigssaga

5
Total vurdering

Rogue Heroes forteller historien om den kaotiske fødselen til Special Air Service (SAS) under krigen i Nord-Afrika i 1941. Den seks episoder lange BBC-serien er en ellevill fortelling om mot og galskap. Serien er tilgjengelig på HBO Max.

Historien sentrerer seg om hvordan hærkompisene David Stirling, Paddy Mayne og Jock Lewes, en trio av musketerer med svært forskjellige bakgrunner somkom på ideen om å danne en fallskjermtropp med sikte på å forvirre nazistene i den nordafrikanske ørkenen.

Basert på Ben Macintyres bok med samme navn, har ideen om en karismatisk forsamling av tøffe menn som går sine egne veier, likheter med Knights mest kjente verk.

Rogue Heroes | October 30, 2022 (United States) Summary: SAS: Rogue Heroes charts the creation of the famed Special Forces unit. Based on the book by Ben Macintyre.
Countries: United KingdomLanguages: English

Desperat kamp

Rogue Heroes tar oss tilbake til 1941 da den britiske hæren kjempet en desperat krig mot tyskerne i Nord-Afrika. Rommel og hans tyske og italiensk tropper hadde kursen mot Tobruk og Egypt og britene var i ferd med å tape kontrollen. Winston Churchill, som da var statsminister, så behovet for en spesialisert styrke som kunne gjennomføre hemmelige operasjoner bak fiendens linjer. Han ga oberstløytnant David Stirling i oppgave å skape en slik styrke, og SAS ble født.

Jack O’Connell og Connor Swindells i Rogue Heroes.

Rekrutteringsprosessen for SAS ser ikke ut til å ha vært fullt så streng i elitemilitærenhetens tidlige dager som den er nå. Er du en naturlig født morder? Du er med.

Sentrale figurer i denne gjengen av eventyrlystne soldater er Jock Lewes, Paddy Mayne og David Stirling, spilt av Connor Swindells.

Knight har trukket grensen i sanden mellom fakta og fiksjon er vanskelig å sette fingeren på, men i et fyrverkeri av en åpningsepisode føles det som om vi har blitt hoppet i fallskjerm direkte inn i både den utilgivende Sahara-ørkenen og de røykfylte bakgatene i Kairo som frøet til ideen planter seg i den elegante gutten David Stirlings uærbødige hjerne.

Serien byr på opprørere, overløpere, undertrykte homoseksuelle, fylliker, poeter  samt heavy metal-lydspor.

Han har gjentatt Peaky Blinders-trikset sitt med å bruke et ahistorisk lydspor for å underbygge handlingen. Der gangster-odysseen utspant seg mot et bakteppe av White Stripes, Nick Cave og Leonard Cohen, har Knight denne gangen blitt mer rocka. Fortellingen er rikelig sprayet med biter av AC/DC, fra «Highway to Hell» til «Live Wire», mens The Stranglers og The Damned hopper ut av høyttalerne i passende øyeblikk. Når kaptein David Stirling og hans fillete, men grusomme tropp feier inn fra ørkenen for å ødelegge tyske og italienske flyplasser, blir de ledsaget av The Clashs «I Fight The Law».

Frisk humor

Den første episoden advarer oss raskt om serien frie tolkning av historiske hendelser. «De mest utrolige hendelsene som er filmet … er for det meste sanne.» Dette kan være litt irriterende for de av oss som foretrekker å se fremfor å bli fortalt, men det gir en tidlig og tydelig beskjed: slipp hjernen din, slutt å bekymre deg om hva som faktisk skjedde, og nyt seiren når det skjer.

De sentrale rollefigurene i Rogue Heroes er fascinerende, selv om din evne til å sympatisere med slike moralsk tvetydige karakterer nok settes på prøve. Vi snakker tross alt om en gruppe psykopater, ondsinnede og ubarmhjertige drapsmenn.

Paddy Mayne (Jack O’Connell) tar en pause fra å banke opp folk i Rogue Heroes.

Hver mann har sine egne spesielle historie som skiller dem fra hverandre – elegante, reserverte, kristne, alkoholikere og nord-irere. Fellesnevneren som binder dem sammen er deres likegyldighet overfor menneskeliv og en følelsesløs ignorering av sin egen og andres sikkerhet. Tittelen «Heroes» i Rogue Heroes tas trolig med en klype salt på størrelse med sanddyner.

Karismatiske utstøtte

Forfatterne forsøker å gi hovedpersonene en dimensjon utenom deres evne til å skyte eksplosiver eller ta livet av nazister. Korte glimt fra deres tidligere liv og drømmer bidrar til å menneskeliggjøre denne nesten umenneskelige gjengen av karismatiske utstøtte. Rogue Heroes er nærmest besatt av de maniske humørsvingningene til Paddy Mayne, portrettert av Jack O’Connell.

Behovet for dypere karakterutvikling i en fortelling som fortsatt handler om menneskehetens mest ødeleggende hendelse, er åpenbart. Men når en episode starter med et Motörhead-inspirert tema, kan det av og til undergrave alvoret. Det er en balansegang, og selv om man kan forstå forfatternes ønske om å legge til tekstur i det moralske tomrommet i Nord-Afrikas ørken, kan det noen ganger skurre i tonen.

Den eneste kvinnelige hovedrollen i Rogue Heroes er Sofia Boutella, som spiller Eve Mansour, nestleder for fransk etterretning i Kairo.

Fantasier og heltemot

Rogue Heroes er på sitt beste når den kaster moralsk tvil til side og omfavner våpen, kniver og håndgranater fullt ut. Serien forteller om heltemot og stiller sjeldent spørsmål om moral, etikk og menneskelig anstendighet.

Takket være Stirlings opprørskhet og sjarm er det rett og slett for mye karisma fra hovedtrioen til at det ikke skal fenge. Selv om det hele kan virke overfladisk, er dette i stor grad et prosjekt bygget på stort skuespill og solid regi. .

Dominic Wests hatefulle løytnant Dudley Wrangel Clarke er en sparringspartner for Stirling, som unnfanget en fantomskvadron.  Det er menn som sannsynligvis ville havnet i fengsel i fredstid, men som kommer til sin rett i krigen. «I krig har vi lov til å være de dyrene vi er,» bemerker Stirling. Lewes forsterker tanken: «Noen menn identifiseres av krigen selv som dens naturlige eksekutører … de tar saken i egne hender.»

Serien skulle bare være en sesong, men Rogue Heroes ble så populær i hjemlandet at BBC bestilte flere episoder, denne gangen sentrert rundt SAS sin virksomhet i Vest-Europa.

5
Total vurdering