Blu-ray: «Violent Night» – Wirkolas mest helstøpte

Tommy Wirkolas Violent Night har allerede pekt seg ut som en fremtidig juleklassiker, men burde fungerer like godt som en juliklassiker.

Selv om sosiale kommentarer ikke er det første man tenker på i en Wirkola film, er det et lite hint og kritikk av forbrukersamfunnet i Violent Night (2022). Først og fremst er det riktignok overdrevet og påkostet gladvold med hint av rølp. Allerede etter fem minutter har man etablert at nissen virkelig finnes og at han er en forfyllet trist type som spyr på intetanende.

Etter en fuktig start på julefylla i England går nissens tur til USA. Her har Linda og Jason gått hver til sitt, men for sin datter Trudys skyld skal de sammen feire julen hos Jasons mor i hennes herskapelige residens. Gertrude er det vemmelige overhodet i den eksentriske og velstående Lightstone-familien og hennes avkom er vant til å smiske for henne. Mens den forfyllede nissen fortsetter sine oppgaver igangsetter en gjeng kriminelle et komplisert innbrudd på et høysikkerhetshus.

Tøyer strikken

David Harbour in Violent Night, directed by Tommy Wirkola.

Det er den andre filmen Wirkola har regissert med et manus han ikke har skrevet selv. Med manusforfatterne bak Sonic the Hedgehog-filmene er man automatisk litt skeptisk på forhånd. Men Wirkolas DNA er å blande vold, blod, gørr og humor, og han har tydelig tilført manuset solide doser Wirkola-trekk.

Les også: Tommy Wirkola til Cinema: – Det er Die Hard med julenissen og de ba om mer drøye ting! – CINEMA

Med studioets Universal Pictures tøyer han nok en gang strikken, men de etterspurte faktisk mer enn hva han opprinnelig trodde de ville tillate ham å filme. Det er helproft med herlige kamerakjøringer og et påkostet visuelt uttrykk. Det er julemagi med frekk og drøy dialog, kaldblodig drap på uskyldige, slapstick og gladvold. Og ikke minst godt koreograferte kamper og drapsscener som er filmens gimmick.

Home Invasion

Filmen er kort forklart en Home Invasion-film som harselerer med jul og som samtidig gjør en hommage til enkelte juleklassikere. Wirkola har selv omtalt filmen som Die Hard, men med julenissen og det var det som fenget hans interesse. Filmen ligger nok nærmere Die Hard 2 (1990), men i tillegg er det også en åpenbar hyllest til Home Alone (Hjemme Alene, 1990).

Les også: «Violent Night» – Blodig Jul! – CINEMA

Med oppheng i 1990-tallet er det en kombinasjon av Home Invasjon, kuppfilm og gladvold. Det er julemagi, selv om den ikke prøver å forklare årsaken til magi, og et fiffig alternativt opphav til julenissen som en slags motvekt til grådighet. Selv om filmen er på nærmere to timer og varer litt i overkant for lenge, er det utvilsomt Wirkolas mest gjennomførte film til nå.

Strippet utgave

Rundt 36.000 så Violent Night på kino så man kan nok enes om at Wirkolas lokale filmproduksjoner fungerer best for det norske publikummet. Som et paradoks er det mer ekstramateriale på den fysiske utgaven i filmens hjemland enn i regissørens hjemland.

Det er litt synd at det ikke er noe bonusmateriale på denne nordiske utgivelsen ettersom det finnes en bak kamera-produksjon, kommentarspor med blant annet Wirkola, en nærmere titt på kampscenene samt slettede scener på den amerikanske utgaven. Violent Night er ute som Blu-ray og DVD mens en 4K-utgave må vente til en eventuell relansering lagt til en julefeiring i ukjent framtid.