«Spy/Master» -solid spiontriller med den kalde krigen som bakteppe

5
Total vurdering

Spy/Master byr på kald krig, paranoia og et sammenfiltret nett av hemmeligheter. Minserien på HBO Max en solid spionthriller.

Denne internasjonale miniserien – en av HBO Maxs siste produksjoner fra Sentral- og Øst-Europa etter Warner Bros. Discovery-fusjonen. Stilmessig minner den om John le Carré. Jada, det er skyting og sporadiske biljakter, men den virkelige handlingen finner sted i karakterenes katte- og muslek. Tenk på hemmelige møtesteder, kodede samtaler og bekymringen for at du alltid, alltid blir overvåket.

Solid regi og skuespill

Vi har sett disse plottelementene før, men Spy/Master utfører dem med stil mye takket være hovedpersonen Victor Godeanu (Alec Secăreanu). Han er den (fiktive) høyre hånden til den tidligere rumenske presidenten og diktatoren Nicolae Ceaușescu (Claudiu Bleonț). Han er også KGB-agent.

Parker Sawyers og Alec Secăreanu får frem kald krig-følelsen som henholdsvs CIA-agent og Ceaușescus sikkerhetsrådgiver og samtidig KGB-kilde.

Mens Ceaușescus paranoia når et febernivå, bruker Godeanu en diplomatisk reise til Vest-Tyskland for å forsøke å hoppe av til USA. Men med familien hans fortsatt i Romania og rumensk kontraspionasje i halen, vil han finne det vanskeligere enn noen gang å opprettholde dobbeltagenttilværelsen og komme seg ut i live.

Kald krig

Godeanus problemer utfolder seg i løpet av én uke i 1978. Bekymringer fra den kalde krigen er i luften: USA og Russland stjeler hverandres hemmeligheter, spenningen øker i østblokken, og i Romania mistenker Ceaușescu alle andre enn Godeanu for prøver å sabotere ham. Imidlertid truer Godeanus sikre posisjon med å smuldre opp når fotografier hos den rumenske kontraspionasjen er i ferd med å kompromittere ham.

Ana Ularu er glimrende i rollen som spion for den rumenske kontraspionsjen.

Når murene tetter seg rundt Godeanu, henvender han seg ikke til KGB, men til den amerikanske ambassaden i Bonn i Vest-Tyskland. Der får han kontakt med den ambisiøse agenten Frank Jackson (Parker Sawyers), som umiddelbart innser at dette ville være det største avhoppet fra Østblokken til Vesten til nå.

Dessverre for dem jobber USA for tiden med Camp David-fredssamtalene mellom Egypt og Israel, og president Carter vil ikke skrive under på Godeanus asyl i frykt for å sette forhandlingene i fare. Denne forsinkelsen etterlater Godeanu i limbo. Det hele blir desto mer komplisert av møter med Ingrid (Svenja Jung), en østtysk Stasi-agent fra hans fortid, og Carmen (Ana Ularu), en rumensk agent i kontraspionasjen som er innstilt på å stille ham for retten – eller tas livet av ham.

Svenja Jung spiller  øst-tysk Stasi-agent som jobber i det vest-tyske innenriksdepartmentet.

Solid spionthriller

Spy/Master gjør en utmerket jobb med å vri spenningen ut av Godeanu og Jacksons bevegelser. Selv om historien er fiktiv gjør det at alle snakker sine morsmål filmen virker mer troverdig enn de fleste innen sjangeren.

Ethvert anrop kan spores, ethvert gjemmested kan bli kompromittert, enhver liten utglidning kan føre til total fiasko. Når som helst kan en karakter tro at de har total kontroll, bare for raskt å innse at de er en brikke i et mye større spill.

Uansett hvor mye du vil at Godeanu skal klare seg, sørger Spy/Master for å minne deg på at han ikke er en fullkommen helt. Tilbakeblikk viser oss noen av de ubehagelige handlingene Godeanu har begått for å både spionere på og beholde sin høye status med Ceaușescu. Vi vet at han har drept og løyet for å få det han vil ha.

I tillegg, i sin søken etter å hoppe av til USA, forlater han både kona Adela (Andreea Vasile) og datteren Ileana (Alexandra Bob) tilbake i Romania – noe han angrer på, om enn mest i Ileanas tilfelle.

Spy/Master er en solid spionthriller. Miniserien på tre episoder er en perfekt helaften i din egen stue.

5
Total vurdering