«A Beautiful Life» – en stjerne blir født

4
Total vurdering

Det danske musikkdramaet A Beautiful Life er en enestående showcase for artisten Christophers talent som sanger, låtskriver og skuespiller.

Christopher Lund Nissen, som artisten egentlig heter, er allerede en av Danmarks største popstjerner og har i løpet av de siste årene toppet hitlistene i Asia og skåret flere Topp 20-sanger i europeiske land. Kjekkasen har ikke bare englestemme, men er så fotogen og sjarmerende at Netflix-produksjonen utvilsom vil bli hans springbrettet til en amerikansk karriere.

A Star is Born-etterligning

A Beautiful Life | June 1, 2023 (United States) Summary: Elliott, a young fisherman with an extraordinary voice, gets the chance of a lifetime when high-profile music manager Suzanne discovers him at a party.
Countries: DenmarkLanguages: Danish

Historien er enkel og velkjent, en slags A Star is Born-etterligning: Christopher spiller Elliot, en ung fisker med en stor stemme som oppdages av den etablerte manageren Suzanne (Christine Albeck Børge). Hennes datter Lilly (norske Inga Ibsdotter Lilleaas) skal produsere Elliots debutalbum. Suksessen er umiddelbar, men Elliots og Ingas fortid truer med å innhente dem og ødelegge for Elliots gjennombrudd og parets gryende romanse.

«Det er en film om kjærlighet», sier Christopher, som også er filmens eksekutive produsent, «ikke bare kjærlighet for musikk, men for venner og familie. I tillegg er det en film om å gripe sjansene livet byr deg og om å finne din stemme og skape din egen familie.»

På sitt beste er filmen alle disse tingene. Den byr på en romanse som trues av familietragediene Elliot og Lilly opplevde som barn, og to popstjerners kamp med mental helse. Denne dramatikken skiller filmen fra lignende musikerhistorier. Mest sjarmerende er filmen imidlertid når den tar seg tid til å vise sangene bli skapt i studioet og konsentrerer seg om Elliot og Lilly. Det som ikke fungerer like bra er når Elliots gamle venn (Sebastian Jessen) blir sjalu og nesten ødelegger alt for ham. Da skifter filmen karakter og blir melodramatisk, ulogisk og masete, med en konflikt som virker oppkonstruert.

Norsk motspiller

At manuset byr på en del klisjeer glemmes fort når Christopher trår til med stemmeprakten. Artisten hadde en mindre rolle i regissør Mehdi Avaz’ forrige film Toscana (2022), men dette er hans første hovedrolle – og det blir ikke hans siste. Sangstjerner som går til filmen gjør det sjelden bra som skuespillere, men Christophers spill er naturlig, sjarmerende og troverdig, og kameraet elsker ham.

Motspilleren er Inga Ibsdotter Lilleaas, som ble nominert til Amadaprisen for filmdebuten Kvinner i for store herreskjorter (2015) og vi kjenner fra NRK-serien Unge lovende. Hun gjør en fin og stillfaren skikkelse. En dansk anmelder hengte seg opp i hennes norske aksent, men jeg vil si at hennes dansk overbeviser i filmen, så vel som i intervjuklippet på YouTube i forbindelse med filmlanseringen. Dessuten har Netflix dubbet filmen til sju andre språk, og på verdensbasis vil vel de fleste se den på engelsk, fransk eller spansk.

Uinnfridd potensiale

Regissør Mehdi Avaz fikk sitt gjennombrudd med lavbudsjettfilmen Mens vi lever (2017), som han selvfinansierte med brødrene og som ble den første selvfinansierte filmen til å vises på danske kinoer. Hans senere filmer har alle slitt med manus, og A Beautiful Life byr også på flere klisjeer, oppkonstruerte situasjoner, og historien kunne med hell gått mer i dybden. Men Mehdi Avaz leverer søt underholdning som vil glede Netflix-seere, selv om det er synd at potensialet var større enn hva han klarte å innfri. 

Hitsanger

Nå ligger A Beautiful Life øverst på Netflix-listen både i Norge og på verdensbasis, og mye av grunnen for det er Christophers sanger. Han skrev ni låter for filmen. «Hope This Song Is For You» og «A Beautiful Life», som ble strømmet over en halv million ganger på Spotify første uken, er treffsikre hits.

Bare den mest uromantiske vil unngå å bli rørt når Christopher tolker tittellåten mot slutten av filmen. De andre sangene er pene, lett glemte softrock-nummere (av typen musikkritikere hater), og som løftes opp av artistens englestemme. I alt er dette et typisk kommersielt Netflix-produkt med romanse, musikk, vakre mennesker, pene bilder og likefrem redigering. En hyggelig underholdningsfilm og en suksess som en pent innpakket showcase for Christophers mange talenter.

4
Total vurdering