Forfatter Cormac McCarthy: 5 filmatiseringer du kan se nå

Denne uken døde den amerikanske forfatteren Cormac McCarthy, han ble 89 år gammel. Han skrev tolv romaner og anses som en av de store i amerikansk samtidsprosa. Han blir regnet som «forfatterens forfatter» og har inspirert en rekke forfattere i USA og her til lands. Her er fem filmer skrevet av eller basert på hans verker som du kan se nå.

1. No Country for Old Men

Brødreparet Joel og Ethan Coen har vært en sammensveiset duo siden filmdebuten med Blood Simple i 1984 og ble hyllet med Oscar for beste manus med Fargo (1996). Filmatiseringen av romanen «Ikke et land for gamle menn» ble nominert til åtte Oscar-priser og Ethan og Joel Coen kunne innkassere prisen for beste film, beste regi og beste adapterte manus. No Country for Old Men (2007) er ingen westernfilm, men anses som neo-western satt i moderne tid. Vold og kaos bryter ut når en jeger snubler over lik, heroin og mer enn to millioner dollar i kontanter nær Rio Grande. I hovedrollene finner vi Tommy Lee Jones, Javier Bardem og Josh Brolin.

Denis Villeneuve mener No Country for Old Men er en av hans to favorittfilmer og utpeker den til Coen-brødrenes magnum opus. Bildet av politimannens støvler som lage mørke merker på gulvet mens han blir kvalt av den marerittaktige morderen, tolket av Javier Bardem, har hjemsøkt meg siden første gang jeg så den, uttalte han til The New York Times.

No Country for Old Men kan sees på SF Anytime, Viaplay eller Blockbuster.

2. The Road

McCarthy vant Pulitzer-prisen for bestselgeren «Veien» fra 2006 og The Times kåret den til «Tiårets beste bok». Regissør John Hillcoat ble siden nominert for Gulløven ved filmfestivalen i Venezia for filmatiseringen The Road (2009) med Viggo Mortensen, Charlize Theron og Kodi Smit-McPhee. John Hillcoat hadde allerede bemerket seg med australske The Proposition (2005), et slags australsk motsvar til den erkeamerikanske westernfilmen, men The Road var en langt mer nedslående film. Det er en dystopisk framtidsvisjon om en reise i en fremtid uten håp. Karakterenes livsvilje er det eneste som driver dem fremover i denne historien som tok sjangeren til et nytt og uvanlig mørkt nivå.

En far og hans sønn vandrer ensomme gjennom et øde og forkullet landskap. Det er ti år siden verden brøt sammen. Ingenting beveger seg i det herjede landskapet, det er intet liv bortsett fra asken i vinden. Himmelen er mørk. Kulden er bitende, nesten uutholdelig, og snøen som faller er grå. De har ingenting, kun hverandre, klærne de går i, en handlevogn med noe mat og en pistol med to kuler til å forsvare seg med mot de lovløse bandene langs veien. Målet deres er kysten, selv om de ikke vet om noe, eller noen i det hele tatt venter på dem der.

The Road kan sees på SF Anytime, Viaplay eller Blockbuster.

3. The Counselor 

Ridley Scott hadde tidligere forsøkt å filmatisere McCarthys roman «Blodmeridianen» og da det dukket opp nytt materiale fra forfatteren var Scott svært ivrig. I motsetning til å være en filmatisering av en roman var dette et filmmanus skrevet av McCarthy. The Counselor (2013) er en påkostet og intrikat produksjon fra mesterlige Ridley Scott med Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Brad Pitt og Javier Bardem.

Filmen handler om en rik og vellykket advokat, kjent som «Rådgiveren», som snart skal gifte seg med forloveden, men blir innblandet i en komplisert narkohandel med mellommannen Westray. Filmen ble i stor grad oversett ved lansering, men den velkjente regissøren Guillermo del Toro har siden beskrevet den som briljant og forsøkt å overbevise andre om dens genialitet.

Se The Counselor på Disney+, SF Anytime, Viaplay eller Apple TV.

4. Child of God

En langt mer ukjent filmtittel er Child of God (2013). Filmen er regissert av James Franco og i tillegg til seg selv, spilles hovedrollene av Tim Blake Nelson og Scott Haze. Filmen er basert på McCarthys tredjebok fra 1973 som i norsk utgave fra 1989 fikk tittelen «Et Guds barn».  Filmatiseringen ble vist både på filmfestivalen i Venezia og Toronto, men uten at den klarte å skape noen positiv blest.

I et fjellområde i Tennessee bor Lester Ballard (Scott Haze), en forlatt og voldelig mann som fortelleren beskriver som «et Guds barn». Ballards liv er et katastrofalt forsøk på å få eksistere utenfor den sosiale orden. I tur og orden berøves han foreldre og hjem. Med få andre bånd stiger Ballard bokstavelig og billedlig talt ned til samme nivå som en hulemann samtidig som han faller dypere ned i kriminalitet.

Du kan se Child of God på SF Anytime, Apple TV eller Blockbuster.

5. All the Pretty Horses

McCarthy var lenge best kjent for den såkalte Grensetrilogien. «Alle de vakre hestene» fra 1993 var første bind og dette ble også hans litterære gjennombrudd. Romanen ble en bestselger i USA og mottok strålende kritikker. De andre bindene er «Over grensen» og «Byene på høysletten». Første bok ble filmatisert av Billy Bob Thornton som All the Pretty Horses (Alle de vakre hestene, 2000) med Matt Damon og Penélope Cruz i hovedrollene. Filmen omhandlende cowboyer på slutten av 1940-tallet ble langt fra godt mottatt av verken kritikere eller publikum og har i stor grad blitt en glemt film.

Med et ønske om å leve cowboy-livet, reiser den unge texaneren John Grady (Damon) til den andre siden av grensen, sør i Mexico, med håp om en ny start på tilværelsen. Etter en lang og strabasiøs reise kommer han til en stor hacienda der han får jobb. Her starter en lidenskapelig romanse med den målbindende Alejandra (Cruz), til stor misnøye for hennes mektige far.

All the Pretty Horses kan sees på Apple TV, Rakuten TV eller Blockbuster.

De som søker ytterligere filmer av Cormac McCarthys materiale kan oppsøke TV-filmen The Sunset Limited (2011) med Tommy Lee Jones og Samuel L. Jackson. Det kan også nevnes at Hillcoat jobber med en filmatisering av «Blodmeridianen» mens det lenge har pågått arbeid med å lage film av «Byene på høysletten».