Indiana Jones-filmene: En rangering fra den beste til den dårligste

Få  filmfranchiser har fanget publikums fantasi og eventyrlyst på samme måte som Indiana Jones-serien.

Med sin ikoniske karakter, spennende historier og spektakulære actionscener har filmene blitt elsket av fans over hele verden.  Skapt av George Lucas og regissert av Steven Spielberg, har Indiana Jones-serien blitt en av de mest kjente og populære franchisene i filmhistorien.

Indiana Jones, også kjent som Dr. Henry Walton Jones Jr., er en fiktiv karakter som først dukket opp på kinolerretet i 1981 i filmen Raiders of the Lost Ark. Harrison Ford ga karakteren til liv med sin karismatiske fremtoning og blendende actionferdigheter.

Indiana Jones er portrettert som en professor i arkeologi ved dag og en eventyrer på jakt etter tapte skatter og historiske gjenstander om natten. Han er ikke bare på jakt etter berømmelse og rikdom, men vil også bevare verdenshistorien og forhindre at mektige gjenstander havner i feil hender.

En av de mest ikoniske scenene i Indiana Jones-serien er fra Indiana Jones and the Last Crusade (1989), der han leter etter Den Hellige Gral. Jones’ forhold til sin far, spilt av Sean Connery, er en viktig del av filmen, og det legger til dybde og emosjonell resonans til historien.

LES OGSÅ: Topp 10: Indiana Jones og dens mange kopier

Indiana Jones-serien har inspirert flere generasjoner av eventyrfans og har blitt en referanse for andre filmer, spill og bøker. Indiana Jones er blitt et symbol på den klassiske eventyreren, som går på oppdagelsesferd i fjerne og mystiske land.

Indiana Jones-filmene rangert fra beste til dårligste:

  1. Raiders of the Lost Ark (1981): «Raiders of the Lost Ark» er den første filmen i serien og fortsetter å være et mesterverk i filmhistorien. Regissør Steven Spielberg og produsent George Lucas skapte et moderne eventyr som perfekt balanserte action, humor og spenning. Harrison Ford gjorde en uforglemmelig innsats som den fryktløse arkeologen Indiana Jones, og filmen presenterte oss for mange av de ikoniske elementene som har blitt kjennetegn for serien. «Raiders of the Lost Ark» er uten tvil den beste Indiana Jones-filmen.
  2. Indiana Jones and the Last Crusade (1989): Den tredje filmen i serien, «Indiana Jones and the Last Crusade», er et høydepunkt i franchise-historien. Den briljante kjemien mellom Harrison Ford og Sean Connery, som spilte Indiana Jones’ far, tilførte en ny dimensjon til filmen. Handlingen, som sentrerte seg rundt jakten på Den hellige gral, var engasjerende og full av spenning. Med en perfekt blanding av action, eventyr og følelser, er dette en film som virkelig fanget essensen av Indiana Jones-serien.
  3. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984): Selv om «Indiana Jones and the Temple of Doom» blir ansett som den svakeste filmen i originaltrilogien, kan den ikke undervurderes. Filmen tok Indiana Jones med til eksotiske steder i India og presenterte oss for en mørkere og mer intens tone. Selv om den manglet noe av den magien som gjorde de andre filmene så ikoniske, hadde den likevel en rekke minneverdige scener og var en spennende opplevelse.
  4. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008): Mange fans var spent på å se Indiana Jones tilbake på lerretet etter en lang pause, men «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull» klarte ikke å leve opp til forventningene. Til tross for noen underholdende øyeblikk, føltes filmen noe over-the-top og manglet den samme sjarmen som de tidligere filmene hadde. Innføringen av en ny generasjon karakterer og elementer av science fiction ble ikke fullt ut akseptert av fansen. Selv om den fjerde filmen ikke kan matche originaltrilogien, er den likevel verdt å se for å se Harrison Ford tilbake i rollen som Indiana Jones.
  5. Indiana Jones and the Dial of Destiny(2023): Indiana Jones and the Dial of Destiny halter inn i solnedgangen som Harrison Fords svanesang for den heroiske arkeologen. Dette er den første i franchisen uten Steven Spielberg ved roret og en historie fra George Lucas. I filmen må Indiana Jones må kjempe mot tiden for å ta tilbake en gjenstand som kan endre historiens gang. Filmen er altfor lang, men først og fremst preges den av mye dårlig CGI i filmen. Verst er kanskje slåsscenene på toppen av et tog i fart. Kvaliteten er mildt sagt elendig. Indiana Jones and the Dial of Destiny rangerer sist i franchisen. Den halter hele veien. Harrison Ford hadde fortjent en bedre avslutning.