Oldedalen (Foto Dag Asle Mykløen, Speranza Film AS)

Spektakulære førpremierer av Margreth Olins «Fedrelandet»

5. august finner den ekstraordinære norgespremieren av Fedrelandet sted – 10 visninger arrangeres samtidig i majestetiske omgivelser over hele landet. Alle visningene vil være gratis for publikum.

5. august vises Margreth Olins naturdokumentar Fedrelandet for første gang i Norge. Som i filmen er det den enestående norske naturen som er i fokus: Ti visninger vil finne sted samtidig på ti av Norges vakreste steder. Alle visningene vil være gratis for publikum, og arrangeres i samarbeid med Bygdekinoen og lokale samarbeidspartnere.

Visningsstedene strekker seg over hele landet. Ved Risør i sør vises filmen på den lille øya Stangholmen – her kan publikum ankomme med båt. Helt nord i Lofoten dannes bakteppet av landskapet i Reine, som har inspirert en rekke kunstnere, inkludert den nasjonalromantiske maleren Otto Sinding. Visningen finner sted på Gammelbua i Reine, etterfulgt av en bålsamtale i fjæra.

Publikum på Sunnmøre kan nyte utsikten over Geirangerfjorden mens de ser filmen på Ljøen, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Det arrangeres selvfølgelig en visning i Oldedalen i Stryn, hvor Fedrelandet utspiller seg. I tillegg arrangeres en spektakulær visning på Operataket i Oslo, med plass til 1000 publikummere.

Hver av visningene åpnes med en spesiell innleder. I Oldedalen innleder Margreth Olin sammen med sin far.

Stokkøya (Foto Christian Houge, Speranza Film AS)

DETTE ER VISNINGSSTEDENE 

  • Oldedalen, Stryn
  • Gjendesheim, Vågå
  • Ljøen, Stranda
  • Trivselsskogen Sandane, Gloppen
  • Breheimsenteret i Jostedalen, Luster
  • Reine, Lofoten
  • Stokkøya, Åfjord
  • Stangholmen, Risør
  • Andersgrotta, Kirkenes
  • Operataket, Operahuset i Oslo


Har aldri blitt gjort tidligere

– Vi gleder oss enormt. Denne typen førpremierekonsept har aldri før blitt gjennomført her til lands, og vil bli en helt unik filmopplevelse, sier filmskaper Margreth Olin.

Publikum selv har vært med på å avgjøre visningsstedene. I mai inviterte Margreth Olin til en nasjonal avstemming sammen med samarbeidspartnerne Den Norske Turistforening, WWF Verdens naturfond, Norsk Friluftsliv, Visit Norway og Bygdekinoen. Sammen med Olin har disse organisasjonene utgjort en utvalgskomité, som til slutt har avgjort de ti aller vakreste stedene.

– Noe av målet med visningene er å vise hvor privilegerte vi er med den eksepsjonelle naturen i Norge. Fantastiske naturlandskap finnes over hele landet, i folks nærmiljø. Vi håper at visningene vil inspirere enda flere til å sette pris på sin nærnatur og gå ut og få gode naturopplevelser, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Komiteen har prioritert steder hvor filmvisningene kan gjennomføres på en bærekraftig måte.

Trivselsskogen på Sandane løftes frem fordi de prioriterer tilgjengelighet for alle.