«The Death of Stalin» – djevelsk god og aktuell satire

5
Total vurdering

Med nyhetsbildene av Putin i Kreml og invasjonen av Ukraina, går tankene raskt til en annen diktator – Josef Stalin. Armando Iannuccis satire The Death of Stalin er forbudt i Russland – se den!

Den 5. mars 1953 dør Josef Stalin etter en massiv hjerneblødning. Den sovjetiske diktatorens uventede død forårsaker sjokk og forferdelse i partiledelsen og ute blant folket. Hans død setter i gang en hensynsløs maktkamp mellom ulike fraksjoner i kommunistpartiet.

Armando Iannuccis film er basert på den franske tegnserieromanen ” La mort de Staline” av Fabien Nury og Thierry Robin, som er tilgjengelig i dansk utgave for dem som er interessert i gå til kilden.

The Death of Stalin er et funn for enhver politisk og historisk interessert. Filmen fra 2017, ble heller dårlig mottatt i Kreml.  Den russiske Kulturdepartementet har kalt komedien en «planlagt provokasjon» som kan være en del av et vestlig komplott for å destabilisere Russland.

The Death of Stalin Comedy, Drama, History | March 9, 2018 (United States) Summary: Moscow, 1953. After being in power for nearly thirty years, Soviet dictator Joseph Vissarionovich Stalin takes ill and quickly dies. Now the members of the Council of Ministers scramble for ... Read all
Countries: United Kingdom, France, Belgium, Canada, United StatesLanguages: English

Den rakk aldri å få premiere i Russland før kulturministeren forbød filmen.

Paranoia

The Death of Stalin drar oss rett inn i et samfunn som styres av paranoia. Stalin har gjennomført brutale utrenskninger i partiledelsen og blant folket. Titusener er henrettet eller sendt til gulag og til en nesten like sikker død.

De som har sett Armando Iannuccis glimrende tv-serie, The Thick of It, vil garantert elske denne filmen. Mens tv-serien serverte oss svart satire av høy klasse fra det britiske Sosialdepartementet, har han denne gangen foretatt en historisk reise til Kreml.

Vi dras rett inn i paranoiaen som råder i det kommunistiske sovjetdiktaturet. Sovjetunionen står plutselig uten en fungerende ledelse og pragmatiske løsninger løper seg fort fast i protokoller.

Kaoset etter Stalins død er fullkomment. Det oppstår et maktvakuum og kommunistpartiet er i fritt spill. I dette vepsebolet prøver alle å posisjonere seg. Den indre sirkelen er et riktig skrekkabinett bestående av Stalin, Berija, Khrusjtjov, Malenkov, Molotov og marskalk Georgij Zjukov  – samt Stalins datter Svetlana og hans forfyllede sønn Vasilij.

Fyrverkeri av en satire

The Death of Stalin er et fyrverkeri av en satire som oser av skuespillerglede. Det er ingen tvil om at her har de hatt det morsomt under innspillingen. Undertegnede traff Jason Isaacs som har rollen som marskalk Zjukov rett før innspillingen, og han kun fortelle at det var nesten umulig å komme seg gjennom manuset fordi han stort sett lo hele tiden.

Iannucci har fått med seg et fantastisk persongalleri helt ned til den minste rolle – fra Jeffrey Tambor som en plaget Malenkov og Steve Buscemis pragmatiske Nikita Khrusjtsjov til Michael Palins ukontrollerte  Molotov. Russell Beales er djevelsk god i rollen NKVD-lederen Berija. Det er et persongalleri som overøser hverandre med kreative fornærmelser.

Til tross for at filmen gir oss den ene latterkulen etter de andre, så kan det være godt å ha i bakhodet at dette skrekkveldet var virkeligheten og hverdagen for Sovjetunionens innbyggere. Etter Roberto Benignis Livet er herlig (1997), om livet i Auschwitz, er det ingen andre som har greid å fremstille politisk horror så gjennomført som dette.

The Death of Stalin kan strømmes på Viaplay og Strim og kjøpes på SF Anytime.