4K + Blu-ray: «Knock at the Cabin» – Shyamalans umulige dilemma

4
Total vurdering

Idyllen i et ferieparadis blir brutt i denne home invasion-thriller utført med en umiskjennelig Shyamalansk vri.

Mens hans forrige film Old (2021) var noe ujevn er Knock at the Cabin (2023) en langt mer Shyamalansk film. Den syv år gamle jenta Wen er på ferie i en avsidesliggende hytte sammen med sine to fedre; den emosjonelle Eric og menneskerettighetsadvokaten Andrew. Ut av skogen kommer den tilsynelatende joviale Leonard (Dave Bautista) som ber Wen åpne opp for ham og hans venner.

Åpningssekvensen er velkomponert og badet i mystikk. Det er harmonisk og vakkert med jenta Wen i skogen, men ut fra tidligere erfaringer med regissøren vet vi at idyllen skal slå sprekker. Bautista er en velkjent skuespiller som blant annet gjorde en herlig hardtslående rolle i opptøyer-filmen Bushwick (2017) og vi er usikker på i hvilken retning hans rolle skal ta denne gangen.

Home invasjon med tvist

Filmen spiller på home invasion-sjangeren med flere truende inntrenger som vil inn i feriehuset av spesielle grunner. Knock at the Cabin spiller på sjangerens etablerte og velkjente premisser, men vrir de på hodet og slik skapes en dyktig spenningsoppbyggning med intensitet og overraskelser.

Les også: M. Night Shyamalans filmer rangert – fra «Den sjette sansen» til «Old» – CINEMA

Shyamalan er velkjent for å skrive sine egne historier, men dette er unntaket. Filmen bygger på en roman av Paul Tremblay, hans romaner er tilsynelatende ikke utgitt på norsk, som matchet regissørens strenge krav til historie. Det er en kommentar til individet fremfor felleskapet og med mennesker grepet i en emosjonell berg-og-dalbane i sentrum. Ifølge regissøren minnet historien ham om lignende filmer som Sophie’s Choice (Sofies valg, 1982) Indecent Proposal (1993).

Umulig dilemma

Som ved alle de andre filmene til Shyamalan er det også i dette tilfellet avgjørende for spenningens del å gå inn i filmen med minst mulig forhåndsinformasjon. Leonard og hans medhjelpere Sabrina, Redmond og Adriane har en viktig jobb å gjøre. De kommer med spesielle redskaper og som apokalypsens fire ryttere er det en årsak til at de nettopp har valgt ut Wen, Eric og Andrew.

Les også: «The Visit» -den forrykte M. Night Shyamalan – CINEMA

Filmen dreier rundt en skjebnesvangre avgjørelse og et umulig dilemma. Det handler om å gjøre et valg som redder flest mulig liv, men som krevet et offer for den store saken. Spørsmålet er hvem som må ofres og hvordan? Slik fremstilles mystikk på elegant vis og med en intens spenningsoppbyggning. Publikum vet ikke i hvilken retning filmen går i og det blir en fornøyelig og svært spennende fremdrift helt til karakterene utbroderer sin misjon. Med stadige tilbakeblikk utbroderes dessuten ofrene i hytta.

Ekkokammer

Tematikk er variert og trekkes tilbake til pandemien, hatkriminalitet og de homofiles kamp. Her spilles det på dommedagssekter og hvordan et ekkokammer forsterker en gruppes meninger. Filmen er ikke spesielt grafisk, men den er både pirrende og ubehagelig til tider. Det er et høyst interessant konsept, men den faller noe sammen mot slutten. Shyamalan er sin egen verste fiende der han har bygget opp store forventninger til kommende filmer gjennom tidligere perler.

Filmen er utgitt på DVD, Blu-ray samt 4K Ultra HD inkludert Blu-ray-utgivelse. Denne nordiske utgaven har dessverre ikke noen av intervjuene, de slettede og forlengede scenene eller bakomdokumentarene som blant annet er på den amerikanske utgaven.

 

4
Total vurdering