Blu-ray: «M3gan» – Mer blodig drapsandroide i Unrated-utgave

4
Total vurdering

Ved hjelp av en utspekulert markedskampanje som gikk viralt klarte Blumhouse å føye til nok en film på sin merittliste og oppfølgeren M3gan 2.0 er allerede annonsert med lansering 17. januar 2025.

Vil dataprogrammer kunne forbedre seg selv og kan systemer kunne komme ut av kontroll? Ideen er at når vi først har skapt en tenkende maskin kan den kunne redesigne seg selv i et økende tempo og dermed utgjøre vår største eksistensielle trussel. Dette er et stadig tilbakevendende fenomen i sci-fi filmens verden og i M3gan (2022) har sjangerspesialisten Blumhouse dreid dette konseptet i skrekkens retning.

Da hennes søster dør blir robotikkingeniøren og leketøysprodusenten Megan (Allison Williams) verge for sin niese Cady (Violet McGraw). Megan vier all sin tid til jobben som produktutvikler og mangler den nyvunne morsrollens tid og energi til å følge opp Cady. Hun er uforberedt på denne nye rollen, men løsningen finner hun i sitt nyutviklede produkt M3gan. Det er en modell 3 generativ androide som kan lytte, se og lære, og som kan bli Cadys bestevenn og lekekamerat.

Androider og onde barn

Filmer om androider har eksistert i rundt hundre år mens filmer om såkalt onde barn fikk en oppblomstring etter det moralske forfallet på slutten av 1960-tallet. Især etter at tre høyst suksessfulle og Oscar-belønnede filmer om familier i krise, onde barn og djevelen skapte en bølge av filmer om onde barn.

Les mer: Onde barn vender tilbake – CINEMA

På den andre siden fikk vi spesielt på 1980-tallet en rekke grøssere innunder det vi kan kalle dukke og bestevenn-sjangeren slik som Dolls (1986), Child´s Play (1988 ), Puppet Master (1989) og deretter lignende drapsleketøysfilmer som Dolly Dearest (1991) og Demonic Toys (1992). Siden har onde barn og disse ondskapsfulle dukkefilmene fått sine hybrider og som altså M3gan nå er et godt eksempel på.

Beskyttelsesinstinkt

I Steven Spielbergs mer uskyldige Artificial Intelligence (2001) var også hovedpersonen laget for å være barns lekevenn. Her dreier filmen i en litt annen retning forklart med Pinocchiosyndromet og hvordan den unge mecha David, til tross for sitt kunstige opphav, bare ønsker å være en vanlig gutt.  I M3gan er androiden på lignende vis skapt til å være en leke, men utvikler et beskyttelsesinstinkt ovenfor sin eier.

Alex Garlands Ex Machina (2014) filosoferte i grenselandet mellom teknologi og menneskelighet og det store spørsmålet var om robotens følelser var ekte, eller om de var forhåndsprogrammert. I M3gan er ikke androidens følelsesregister det viktigste, her er det sjangeren skrekkfilm som legger premissene. Og som forventet skal beskyttelsesinstinktet føre til at M3gan trer ut av sine fastsatte rammer og det fører til blodige sammenstøt.

Etisk spørsmål

Tematikk varierer fra kapitalisme og etikk rundt kunstig intelligens, men filmens virkelige store etiske spørsmål er om de har laget noe som kan hjelpe foreldrene eller om M3gan er noe som erstatter foreldrene. Det er en lærerik androide som utvikler seg gradvis og som stadig skaffer seg mer informasjon. Stikk i strid med dens parameter.

Les også: Mother/Android: Robocalypsen og drapsandroider – CINEMA

Det er god regi, visuelt vakkert laget og den er teknisk av utmerket kvalitet. Til å være en Blumhouse-grøsser tar den seg uvanlig god tid til å utfolde seg. Den har en lang begynnelse og en forsiktig opptrapping. Samtidig er det også svært befriende at den ikke forhaster seg. Hendelser og dødsfall begynner gradvis som ulykker før det tar en langt mer dramatisk vending. Det er dog velkjent territorium med en klassisk historie og dermed langt fra banebrytende.

Blodigere Unrated versjon

Regissør Gerard Johnstone har tidligere skrevet og regissert den mesterlige Housebound (2014) og skal også lage oppfølgeren. Historien er skrevet av manusforfatter Akela Cooper som skrev den enklere Hell Fest (2018), men også suksessen Malignant (2021). Med rutinerte James Wan som produsent er nok dette starten på det som kan bli en underholdende franchise.

Netflix: «Bigbug» – småsært, men ordinært av Jean-Pierre Jeunet – CINEMA

M3gan er nå lansert på DVD i en såkalt Unrated Eition. På Blu-ray utgivelsen kan du velge å enten se kinoversjonen eller Unrated versjonen. Det mest oppsiktsvekkende er at kinoversjonen faktisk varer seks sekunder lengre, men unrated har føyd til noen nye sekunder med grafisk blod og vold. Det er altså samme film bare at den er krydret med litt frekkere språk og litt mer blodige effekter

4
Total vurdering